Concept dorpsreglement Korhopa klaar om bekrachtigd te worden

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Inheems dorp Korhopa (Matta) in Suriname zal geen bandeloosheid toestaan in het dorp.

Tegen deze achtergrond heeft het dorpsbestuur en vertegenwoordigers van lokale organisaties, zoals de sport- en vrouwenorganisatie, kerken en landbouwcoöperatie het concept dorspreglement afgerond.

“Alle participanten hebben het reglement opnieuw doorgenomen en er zijn geen noemenswaardige veranderingen gepleegd”, zegt Wendeline Sabajo, hoofdbasya van Korhopa. Het reglement is in een serie van workshops uitgewerkt.

Nu moet het in een dorpsvergadering gepresenteerd worden en als de gemeenschap zich kan verenigen met de regels, zullen deze bekrachtigd worden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Artsen verwijderen meer dan kilo spijkers en schroeven uit maag van man

Het dorpsbestuur wil deze bijeenkomst op 31 oktober houden en zal de mensen mobiliseren om de vergadering bij te wonen.

“We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, waardoor ze op de hoogte zijn van de regels die in werking zullen treden”, zegt Sabajo. Mogelijk zijn de Covid-19-besmettingen in die periode drastisch afgenomen.

Het dorpsbestuur heeft zaterdag zijn erkentelijkheid uitgesproken voor het werk dat de participanten de afgelopen tijd hebben verricht in verband met het dorpsreglement. Ze hebben hiervoor elk een oorkonde gekregen als teken van waardering.

Het dorpsreglement omvat in totaal 125 artikelen en sommige met sub-artikelen, over onderwerpen die allemaal te maken hebben met goed bestuur, orde en rust in het dorp, variërend van aanwijzingen voor een nieuw dorpsbestuur tot en met plichten van dorpsbewoners en beheer van de dorpskas.

Het proces van bestuurswisseling is een belangrijke zaak in het reglement. Alleen door een aanwijzing (en geen verkiezingen) zal een nieuw bestuur aangesteld worden en dit traject zal begeleid worden door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS).

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER