fbpx

Computerspelletjes kunnen hartproblemen bij sommige kinderen triggeren

GFC NIEUWS- Sommige kinderen riskeren hartproblemen, omdat ze te vaak tv-kijken of computerspelletjes spelen, waarschuwen wetenschappers.

De ouders van de 1492 lagere schoolkinderen vulden een vragenlijst in voor de studie aan de de universiteit van Sydney over de hoeveelheid tijd die kinderen doorbrachten met tv-kijken, videospelletjes spelen, lezen en lichamelijke activiteit.

Wetenschappers namen digitale foto’s van de bloedvaten aan de achterkant hun ogen en berekenden zo de grootte. Dit is namelijk een belangrijke voorspellende factor van de latere kans op hartziekten en een hoge bloeddruk.

Ze maten ook de hoogte, gewicht, body mass index (bmi) en bloeddruk. Daaruit blijkt dat het gemiddelde kind 1,9 uur per dag televisie kijkt of op de computer speelt en slechts 36 minuten lichaamsbeweging krijgt.

De wetenschappers belichtten drie recente gevallen van jonge kinderen die een hartaanval kregen als gevolg van computerspelletjes.

In het eerste geval verloor een 10-jarige jongen plotseling het bewustzijn na het winnen van een oorlogsspel thuis op de computer.

Hoewel hij kort daarna weer bijkwam, kreeg de jongen op school een hartaanval als gevolg van ‘ventriculaire fibrillatie’ of ventrikelfibrilleren.

Kamer- of ventrikelfibrilleren is een totale elektrische chaos in de kamers van het hart. Door deze chaotische activiteit stopt de pompfunctie van het hart. Er ontstaat een hartstilstand.

BEKIJK OOK
Tien minuten durende scan maakt genezing meest voorkomende oorzaak hoge bloeddruk mogelijk

Ventrikelfibrilleren treedt meestal op bij een plotse beschadiging van de hartspier, zoals bij een hartinfarct.

In het tweede geval viel een 15-jarige jongen flauw – die eerder een hartoperatie onderging – op het moment dat hij een computerspel zou winnen.

Hij werd gediagnosticeerd met ventrikeltachycardie (kamertachycardie). Hier slaan de kamers van het hart te snel.

Bij een normaal hartritme ontstaan elektrische prikkels in de sinusknoop. Het bestaat uit een groepje cellen in de rechterboezem van het hart.

Bij ventrikeltachycardie ontstaan de elektrische prikkels niet alleen in de sinusknoop, maar ook in de wanden van de hartkamers.

In het derde geval verloor een 11-jarige jongen tijdens een intensief oorlogscomputerspel het bewustzijn.

Hij werd gediagnosticeerd met Lange QT-syndroom (LQTS), een erfelijke hartritmestoornis.

LQTS is een zeldzame aandoening. De overdracht van elektrische prikkels over de hartspier is verstoord.

LQTS kan verschillende gevolgen hebben. Sommige mensen hebben er geen last van. Bij anderen leidt de aandoening tot gevaarlijke hartritmestoornissen.

Hoewel de drie kinderen onderliggende hartcondities hadden, suggereren de wetenschappers dat de intensiteit van de computerspelletjes de problemen heeft getriggerd.