In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei organiseert de Commissie Voorlichting Verkiezingen 2025 (CVV), onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, informatiesessies voor speciale doelgroepen.
Deze groepen zijn in kaart gebracht door de Stichting Platform Integrale Samenwerking van Organisaties voor mensen met een Speciale hulpvraag (ISOS).
De voorlichtingsactiviteiten vinden plaats in de periode van 10 tot en met 17 mei.
De eerste sessie vond op zaterdag 10 mei plaats in het gebouw van de Mariaschool aan de Verlengde Keizerstraat en was bestemd voor Stichting Double Positive, die zich inzet voor mensen die leven met HIV en Aids.
Tijdens deze bijeenkomst gaf Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de CVV, uitvoerige uitleg over het stemproces, het belang van de oproepingskaart, het correct invullen van het stembiljet en de gedragsregels op de verkiezingsdag.
Ook werd aandacht besteed aan de thema’s bijstand en volmacht. Er rezen tijdens de sessie vragen vanuit het publiek over het recht op bijstand, met name waarom mensen met een geestelijke beperking, analfabeten of mensen met dementie hiervan uitgesloten zijn.
Gangapersad lichtte toe dat de huidige kieswetgeving slechts bijstand toestaat aan personen met een lichamelijke beperking. “Het Kiesbesluit biedt alleen aan lichamelijk hulpbehoevende kiezers de mogelijkheid om bijstand te vragen,” aldus Gangapersad.
Bianca Graskamp, voorzitter van Stichting ISOS, benadrukte het belang van deze voorlichtingscampagne: “Jarenlang kregen deze doelgroepen nauwelijks informatie over hun kiesrecht. Zij willen ook hun stem laten horen. Door deze reeks sessies, in samenwerking met BiZa, zorgen we ervoor dat niemand wordt buitengesloten. We gaan naar de mensen toe.”
De CVV zet de komende dagen haar sessies voort bij verschillende instellingen, om de verkiezingsvoorlichting breed en inclusief aan te bieden.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.