fbpx
Commissie Multidisciplinair Overleg geïnstalleerd vanwege toenemend kankerprobleem

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft deze commissie Multidisciplinair Overleg (MDO) geïnstalleerd voor een periode van 3 jaar.

Om het toenemend kankerprobleem welke een diepgaande impact op de samenleving heeft, maar ook de zorg voor patiënten met kanker te verbeteren, is de commissie geïnstalleerd.

De commissie is voor de komende 3 jaren belast met de volgende taken:

het houden van wekelijks vergaderingen voor het bespreken van oncologie patiënten;
het op basis van de patiëntengegevens vastleggen van het zieke stadium volgens TNM/FIGO*;
het adviseren van de behandelende specialist ten aanzien van diagnostiek en therapie, zich daarbij baserende op vigerende richtlijnen;
het op geregelde basis bespreken van de stand van zaken, knelpunten en nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de oncologische zorg in Suriname met de directeur van Volksgezondheid. Hierbij kunnen ook voorstellen worden gedaan op het gebied van kankerpreventie of behandeling, ten behoeve van het Non Communicable Disease (NCD)-programma.

De voorzitter van de commissie, Robert Mehilal, gaf aan dat de groep lang op dit officieel moment heeft gewacht. “Wij zijn als MDO-groep al ongeveer negen jaren bezig. Nu de groep een officiële commissie is, zal dit ons meer mogelijkheden geven om het MDO meer inhoud te geven”.

“Het multidisciplinair behandelen van kanker is onmisbaar. Wij zijn daarom blij dat wij van hieruit beter de kankerzorg kunnen bespreken en waar nodig adviezen geven aan het ministerie,” zegt dokter Dams.

Met de installatie van deze commissie zal gewerkt worden om de oncologische zorg op hogere hoogtes te brengen en beter beleid te uit te stippelen voor de kankerzorg in Suriname. De minister sprak zijn dank uit aan de commissie leden die, hoewel zij nog geen officiële commissie waren, zich al die jaren hebben ingezet om het werk te doen.

In de MDO-commissie hebben de volgende personen zitting: Robert Mehilal (Radio Therapeutisch Oncoloog) en Harie Basdew (Radio Therapeutisch Oncoloog), namens het Radio Therapeutisch Centrum Suriname, Els Dams (Internist-Oncoloog), Rob Does, (Chirurg) en Lily Olmtak (Gynaecoloog), namens het Diakonessenhuis, Mikel Chan en Iswardath Thakoer (Radioloog) namens het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…