fbpx
Commissie ‘Herstel kringloop chartaal geld’ onderzoekt stagnatie chartale geldkringloop

GFC NIEUWS- Naar aanleiding van de geconstateerde problematiek die zich voordoet in het betalingsverkeer met contante SRD’s en de kringloop van het contante geld, heeft de governor van de Centrale Bank van Suriname de Commissie ‘Herstel kringloop chartaal geld’ geïnstalleerd.

In deze commissie zijn vertegenwoordigd de Centrale Bank van Suriname, de Surinaamse Bankiersvereniging en het ministerie van Financiën.

De doelstelling van de commissie is het inventariseren van de oorzaken van de stagnatie in de chartale geldkringloop en adviezen aandragen ter herstel van die kringloop met het oog op het optimaliseren van het betalingsverkeer.

Het gebruik van cash bij betalingen is de laatste maanden drastisch toegenomen, met alle gevolgen van dien. Zulks ondanks dat banken het elektronisch bankieren, met name “online banking”, mobile banking en het gebruik maken van POS-apparaten zoveel mogelijk stimuleren. Deze cashless methodes van betalingen zijn veilig en overzichtelijker.

Helaas wordt nog onvoldoende van deze vorm van bankieren gebruik gemaakt. Het betalingsverkeer is sinds de intrede van de Covid-19-pandemie, ontwricht. De monetaire autoriteiten zijn geïnformeerd over de ontstane situatie en hebben besloten om samen met de banken na te gaan hoe hierin verbetering te brengen.

De commissie zal op zeer korte termijn, oplossingsmodellen aandragen ter verbetering van de chartale geldkringloop en dus van het betalingsverkeer. Banken hebben zich intussen gecommitteerd om hun klanten zo veel als mogelijk de nodige voorlichting te geven teneinde de mogelijkheden van cashless betalingen te benutten.

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.