fbpx

Commissie brengt tussentijdsverslag ordening kleinschalige goudsector

GFC NIEUWS- De Commissie Ordening Kleinschalige Goudsector die in de maand september is ingesteld, heeft reeds een tussentijds verslag uitgebracht.
Die commissie die op 4 september in het leven is geroepen heeft een belangrijke taak gehad. Volgens vicepresident Ronnie Brunswijk, tijdens de reguliere regeringspersconferentie, is het doel van deze commissie de beheersing van de risico’s die betrekking hebben op de kleinschalige goudmijnsector waartoe onder andere behoren de milieuproblematiek, indammen van de illegaliteit, criminaliteitsbestrijding en het reguleren van de financiële context.
Het ligt verder in de bedoeling dat de Staat Suriname meer geld moet innen, vanaf de productie van goud tot de export van dit edelmetaal. Er moet ook een structuur komen voor het betrekken van de lokale gemeenschappen in het uitgifte- en monitoringsgebied van mijnbouwrechten.
Deze commissie had drie maanden de tijd om tussentijdsverslag uit te brengen en er is voortvarend gewerkt. Er is reeds een conceptverslag ingediend. Daarbij is de focus gericht op inventarisatie van de sector, registratie van de goudzoekers, het vaststellen van het wettelijke kader, digitaliseren van de kaarten en het innen van de middelen.
Binnen afzienbare tijd zal deze commissie deze beleidspunten omzetten in concrete voorstellen voor de regering.

BEKIJK OOK
Schoten gelost op feest te Meerzorg, politie grijpt in