fbpx

Comité zal 8 december herdenking bijwonen

Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is blij met de reactie van de voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede(OGV), Betty Goede, op de verklaring van het Comité tijdens haar persconferentie om de 8 december herdenking te mogen bijwonen.

Goede heeft in de media aangegeven dat er geen specifieke uitnodigingen worden gestuurd, maar dat iedereen welkom is, dus ook het Comité. Het Comité zal de herdenking bijwonen en roept alle Surinamers op om dat ook te doen.

Verder maakt het Comité haar programma bekend voor 8 en 9 december.

Op 8 december vindt de gedenkwandeling plaats vanaf het Monument van de Binnenlandse Oorlog naar Bastion Veere in Fort Zeelandia.

Op 8 december om 16.00 uur beginnen we met het volkslied bij het monument van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant en een toespraak van Humphry Jeroe, voorzitter van het Comité. Daarna vindt een kranslegging plaats gevolgd door de onthulling van de fysieke markeringen.

Vanaf 16.35 uur vindt de gedenkwandeling plaats langs het Pad van Verzoening dat eindigt bij Fort Zeelandia. Bij Bastion Veere vinden kransleggingen plaats en zullen toespraken worden gehouden waarna met een dankwoord wordt afgesloten.

Op 9 december begint de Nationale Conferentie over Dialoog en Verzoening om 09.00 uur in de Congreshal. De inloop is om 08.00 uur.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

Voorzitter Humphry Jeroe opent de conferentie gevolgd door gebeden van geestelijke leiders. Vervolgens spreken minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken en Minister Yldiz Pollack-Beigle van Buitenlandse Zaken. Henk Herrenberg gaat dan in op zijn ervaringen met dialoog en verzoening in de afgelopen decennia.

Daarna begint het onderdeel waarin slachtoffers en nabestaanden aan het woord komen van verschillende kanten van politiek geweld: 25 februari 1980, 8 december 1982, Moiwana, Nationaal Leger, ex-Tucajanas, ex-Jungle Commando, nabestaanden en slachtoffers uit dorpen uit het Oosten, Browsnweg, Pokigron, Redi Doti en andere dorpen, militairen en ex-militairen.

Vervolgens geven verschillende deskundigen hun reflectie op dialoog en verzoening. DNA – voorzitter Jenny Simons zal uitleg geven over de stand van zaken over de Wet Erkenning Slachtoffers Politiek Geweld.

Tenslotte eindigen Jeroe en Sandew Hira met conclusies uit de conferentie en een vooruitblik op de toekomst.(GFC)

OOK INTERESSANT
Nederland doneert zeven 4-tonners aan Suriname