fbpx

Combinatie van COVID plus griep kan ernstige ziekte veroorzaken bij kinderen

GFC NIEUWSREDACTIE- Kinderen die samen griep en COVID-19 krijgen, kunnen een ernstige, zelfs dodelijke ziekteaanval krijgen, zeggen Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen.

Tot nu toe zijn infecties met beide virussen bij kinderen zeldzaam geweest omdat het afgelopen griepseizoen mild was, maar deze zou een dramatische opleving van co-infecties kunnen zien, volgens een in New York City gevestigde expert.

Hoewel het griepseizoen 2021-2022 mild was, kregen sommige kinderen wel samen griep en COVID-19.

Van degenen die in het ziekenhuis werden opgenomen, waren velen ernstig ziek en sommigen stierven, volgens een nieuw rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

Voorlopige gegevens geven aan dat 6% van de kinderen die tussen 1 oktober 2021 en 20 april van dit jaar in het ziekenhuis zijn opgenomen voor griep, ook COVID had, aldus het rapport.

In totaal werden 44 griepgerelateerde sterfgevallen gemeld bij kinderen, waaronder zeven (16%) die ook tegen COVID vochten, volgens de CDC.

BEKIJK OOK
Hong Kong-studie: 90% vermindering van COVID-19-sterfgevallen na boosterdosis

Onderzoekers merkten op dat een hoger percentage kinderen met co-infecties ademhalings- of beademingsondersteuning nodig had in vergelijking met die met griep alleen.

Meer dan 80% van die co-geïnfecteerde kinderen had geen griepprik gekregen, volgens de CDC. In totaal had 53% een antivirale griepbehandeling gekregen.

Van de zeven gelijktijdig geïnfecteerde patiënten die stierven, was niemand volledig gevaccineerd tegen griep en slechts één kreeg griep antivirale middelen, aldus de CDC.

Informatie over hun COVID-vaccinatiestatus en -behandeling was niet beschikbaar.

De CDC beveelt aan dat kinderen zowel griep- als COVID-injecties krijgen, beginnend op de leeftijd van 6 maanden.

De CDC beveelt ook aan dat kinderen gezichtsmaskers dragen wanneer deze virussen circuleren.