fbpx

Combinatie slaapapneu en slapeloosheid geeft een 50% grotere kans op overlijden

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Mensen die lijden aan zowel slapeloosheid als obstructieve slaapapneu hebben meer kans op hartproblemen en 50% meer kans om te sterven dan mensen zonder een van beide aandoeningen.

Dat zeggen onderzoekers van het Australische Flinders University, die adviseren dat mensen die worden getest op een van de aandoeningen worden getest voor de andere.

“Slapeloosheid en obstructieve slaapapneu zijn de twee meest voorkomende slaapstoornissen, die 10 tot 30% van de bevolking treffen, maar mensen kunnen vaak aan beide tegelijkertijd lijden.”

Dat zegt Dr. Bastien Lechat van de eerstgenoemde instelling.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 34- jarige vrouw in Suriname voelde zich jarenlang nodeloos hondsberoerd en dacht snel te sterven

“Voorheen was er weinig bekend over de impact van comorbide slapeloosheid en obstructieve slaapapneu (COMISA), maar wat we wel wisten, is dat voor mensen met beide aandoeningen de gezondheidsresultaten consequent slechter zijn dan die met geen van beide aandoeningen of mensen met een van beide aandoeningen alleen.”

BEKIJK OOK
Buiten wandelen blijkt meer voordelen voor de geestelijke gezondheid te hebben dan binnen lopen

In een nieuwe studie die is gepubliceerd in het European Respiratory Journal, hebben Flinders-onderzoekers een grote Amerikaanse database van meer dan 5.000 mensen bestudeerd om de risico’s van COMISA te begrijpen.

Uit de resultaten blijkt dat deelnemers met COMISA twee keer meer kans hadden op hoge bloeddruk en 70% meer kans op hart- en vaatziekten dan deelnemers met slapeloosheid of slaapapneu.

De studie toonde ook aan dat deelnemers met COMISA een 47% verhoogd risico hadden om te sterven (om welke reden dan ook) in vergelijking met deelnemers zonder slapeloosheid of slaapapneu.

Dat was zelfs wanneer rekening werd gehouden met andere factoren waarvan bekend is dat ze de mortaliteit verhogen.

Foto ter illustratie