fbpx
Facebook Pagelike Widget

Colporteurs getraind in veldwerkzaamheden

GFC NIEUWS- Twee trainers vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds vrijdag gestart met instructiebijeenkomsten voor colporteurs die vanaf eind april de oproepingskaarten moeten bezorgen.

De colporteurs moeten er zorg voor dragen dat de oproepingskaarten zoveel als mogelijk aan de kiezer wordt afgegeven.

De aftrap van de colporteurstraining werd gegeven in Saramacca en duurt voort tot en met 14 april met in acht neming van de COVID-19 veiligheidsvoorschriften.

De districten Nickerie, Coronie en Saramacca zijn afgerond en zondag waren de colporteurs van het district Sipaliwini aan de beurt, zegt trainer Shalinie Khedoe.

Aan de trainees is meegegeven dat het belangrijk is dat de burger een identiteit of ander legitimatiebewijs zoals een geldig rijbewijs of paspoort overlegt om de oproepingskaart in ontvangst te kunnen nemen. Vermeldenswaard is dat thans drie verschillende types van ID- kaarten in omloop zijn. Dat zijn dan de oude ID- kaarten, die staan bekend als de laminaat ID- kaarten, de pvc – en de e-ID kaarten.

Khedoe geeft aan dat elk van deze drie types kaarten, bij de bestellen van de oproepingskaarten, overlegd kunnen worden door de burger.

Een ander belangrijk aspect waarop er gelet moet worden is dat wanneer de burger een legitimatiebewijs overlegt, de colporteur zich ervan moet overtuigen dat het om de juiste persoon gaat. “En als dat het geval is dan moet de oproepingskaart afgegeven worden aan de burger”, zegt Khedoe. Bij het bestellen van de oproepingskaarten mag een huisgenoot maximaal tien oproepingskaarten ontvangen met overleg van de legitimatiebewijzen van de overige huisgenoten.

Het colportageteam bestaat uit een distributieteam onderverdeeld in een hoofdcontroleur, controleur, de colporteur en twee getuigen. De colporteur en twee getuigen trekken het veld in om huis aan huis de oproepingskaarten te bezorgen. De hoofdcontroleur en controleur zetten het werk uit en controleren op gezette momenten als de oproepingskaarten conform de bestellerslijst zijn uitgereikt of niet.

Bij de distributie wordt beoogd om reeds bij de eerste ronde alle burgers te bereiken. Maar rekening houdend dat niet alle oproepingskaarten bij de eerste ronde besteld kunnen worden, zijn de colportage werkzaamheden verdeeld in drie rondes.

“Soms heb je districten die reeds bij de eerste, maximaal bij de tweede colportage ronde al hebben kunnen distribueren. Indien blijkt dat in een district een derde ronde noodzakelijk is, dan zal dat ook gebeuren. Het aantal rondes van distributie van de oproepingskaarten wordt bepaald door de desbetreffende districtscommissaris in samenspraak met het Algemeen Secretariaat Verkiezingen.”

Khedoe doet een dringend oproep naar de colporteurs om zoveel als mogelijk de veiligheidsvoorschriften vanuit de organisatie in acht te nemen en de nodige afstand te bewaren bij het colporteren van de oproepingskaarten.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…