fbpx

Clusterteam controle en handhaving Covid-19 ingesteld

GFC NIEUWS- Een clusterteam voor de controle en handhaving van Covid-19 werd afgelopen week geïnstalleerd.
Het doel is dat we met gespecialiseerde eenheden gezamenlijke inspecties zullen uitvoeren om verdere verspreiding te beperken binnen de horecasector. Dit team is ingesteld om effectief en efficiënt te werk te gaan bij het uitvoeren van de inspecties, zegt Rowan Noredjo, inspecteur-generaal Arbeidsinspectie.
De coördinator geeft verder aan dat het team bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Volksgezondheid, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling en Sport, Defensie en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.
“Wij van arbeidsinspectie dienen erop toe te zien dat de veiligheid op de werkvloer gegarandeerd is, ook tijdens de Covid-19-pandemie. Op basis van verschillende inspecties in de afgelopen weken zegt hij dat vele horecabedrijven zich niet houden aan de geldende Covid-19-protocollen. Het is daarom nodig dat er strenger opgetreden wordt waar de regels niet worden nageleefd.”
Coördinator Noredjo zegt dat er bij de controles ook gelet wordt op de bezettingen van de terrassen bij de horecabedrijven. “Het is niet toegestaan voor personen om langer dan twee uren op een van deze locaties te begeven. Ook mogen niet meer dan 4 personen aan een tafel. De indeling van de tafels en stoelen mag niet worden gewijzigd. De sociale afstand dient ook in acht genomen te worden. Wij zijn er om te zorgen voor de veiligheid van eenieder”, benadrukt de topman.
De inspecteur-generaal zegt verder dat de mogelijkheid ook bestaat om horecabedrijven te ontruimen. Dat zal gebeuren indien het blijkt dat er direct gevaar bestaat voor de gezondheid van medewerkers en gasten. “Dan zijn wij wel bevoegd om te vragen dat men de plek ontruimd.” Hij zegt dat het weleens is gebleken dat personen gesloten ruimtes inrichten voor accommodatie van gasten of klanten. “Indien bedrijven meermaals de regels overtreden zullen de instanties ook overgaan tot het intrekken van de vergunning.”

BEKIJK OOK
NPS: Slagvaardig doorwerken aan de toekomst