CIC zet toekomstplannen in gang en bouwt aan uitbreiding ‘legacy’

GFC NIEUWSREDACTIE- Consolidated Industries Corporation (CIC) in Suriname heeft afgelopen vrijdag met de eerste steenlegging van het nieuw CIC-Business bedrijfspand, volgens VSH-United CEO Patrick Healy, een sterk signaal.

Een signaal, waarmee het bedrijf haar vertrouwen in de Surinaamse economie, in de Surinaamse gemeenschap, in haar eigen potentie en dat van haar medewerkers, bevestigt.

Wanneer de CIC- en de VSH-top op 17 september met een klein gezelschap bij elkaar komen voor de plechtigheid van deze eerstesteenlegging, zijn de contouren van de nieuwbouw op de hoek van de Industrieweg-Zuid en de Martin Luther King Highway al duidelijk uitgezet.

Op een groot tv-scherm krijgen de aanwezigen een virtuele tour van de moderne nieuwe faciliteiten ontworpen door het Surinaamse bedrijf ABT (Adviesbureau BouwTechniek).

Tot het gezelschap behoren ook drie religieuze leiders die namens het Moslim-, Hindoe- en het Christelijke geloof, hun zegen uitspreken over het nieuwe project.

Dhr. Stephen Smit, President-Commissaris van de Raad van Commissarissen, vertelt in zijn speech dat CIC het in de afgelopen jaren, ondanks de pandemie, bijzonder goed heeft gedaan.

Hij geeft aan dat het bedrijf dit nieuwe project opstart, omdat zij uit haar ‘jasje’ is gegroeid: “Niet alleen vanwege de groei van de huidige business, maar ook omdat zij plannen heeft om te diversificeren.”

CIC Managing Director Kathleen Healy licht in haar eigen toespraak toe hoe, na een brainstormsessie met het managementteam in 2018, besloten werd dat diversificatie naar topmerken in de personal care industrie de volgende groeigolf van CIC zou aansturen.

“Zoals we in Suriname en in bijkans 13 exportbestemmingen een toppositie hebben met onze merken OZON en SUN in de schoonmaakmiddelen categorie, ook zo willen wij het personal care segment domineren”, aldus Healy.

Op 17 september luidDE CIC officieel en met trots dan ook de eerste fase van het uitbreidingsplan in, nl: “Creating space to accomodate diversification.”

Met een totale investering van bijna USD 1.8 miljoen, realiseert CIC in deze eerste fase de bouw en totstandkoming van haar nieuwe bedrijfstak CIC-Business.

Het nieuw pand zal beschikken over een magazijnoppervlakte van 2600 m², een opslag capaciteitsverhoging van 160%, die bestemd zal worden voor de gereed producten van het bedrijf.

Het gebouw zal tevens 420 m² aan kantoorruimte huisvesten, waarbij ook rekening is gehouden met flex-werkplekken en het accommoderen van het groeiend personeelsbestand.

In de nieuwe constructie zal de huidige bedrijfslocatie aan de Industrieweg-Zuid volledig worden aangewend voor de productiefaciliteiten van de bestaande en de toekomstige ‘personal care’ productlijnen van CIC.

Op de vraag wat het bedrijf ertoe heeft gemotiveerd om, ondanks de slechte economische situatie en de aanhoudende Corona-pandemie toch deze grote investering te plegen, antwoordt Kathleen Healy zelfverzekerd dat CIC er bewust voor kiest om de nadruk te leggen op de ‘opportunities’ in plaats van op de problemen.

“We trekken waar nodig de buikriemen wat strakker aan, maar gaan in het veranderende ‘landschap’ gewoon door met onze plannen voor de toekomst.”

Als lokale marktleider en grootexporteur van diverse Surinaamse producten in de ‘fast-moving consumer goods’ industrie, is die filosofie onherroepelijk deel van het DNA van CIC. Dit blijkt ook uit de speech van VSH CEO Patrick Healy: “De VSH-groep en CIC zitten niet aan de zijlijn toe te kijken. We plannen en doen slimme investeringen om de VSH-bedrijfsgroepen te laten groeien en de Surinaamse economie te laten groeien”.

Een andere belangrijke motivator voor Kathleen Healy en haar team is hun eigen ‘legacy’. Zoals zij nu vol bewondering terugblikken op datgene wat hun voorgangers reeds hebben opgezet, streven zij ernaar om over 50 jaar ook met trots te kunnen terugkijken op hun eigen bijdrage aan de CIC ‘legacy’.

De constructie van de nieuwbouw is in handen van APEX Construction N.V. en intern is CIC-project manager Barbara Roep verantwoordelijk voor de bewaking en de realisatie van het project voor deze fase. Het streven is om in september 2022 de opening van CIC-Business te kunnen vieren.