fbpx

CHS stelt verkiezingsuitslag vast

GFC NIEUWS- Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft vanmiddag tijdens een openbare zitting de verkiezingsuitslag in de tien districten vastgesteld.

In de zetelverdeling is geen wijziging gekomen: VHP 20, NDP 16, ABOP 8, NPS 3, PL 2 en BEP 2.

De namen van de 51 gekozen DNA-kandidaten zijn officieel genoemd en vastgesteld. De gekozen DNA-kandidaten moeten binnen twee weken bewilligen en zullen dan worden toegelaten tot De Nationale Assemblee.

Tijdens de openbare zitting hebben twee kiezers bezwaar aangetekend, met name: Eugene van der San en Joan Nibte.
Van der San verduidelijkte, in het bijzonder voor de media, dat hij daar was als burger en niet directeur van het Kabinet van de President. Volgens de Kiesregeling kan een kiezer bezwaar aantekenen.

Van der San wees in zijn bezwaar erop dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) niet bevoegd was om de tijd van 07.00 – 19.00 uur die wettelijk is vastgelegd te verruimen. Deze omissie moet volgens hem gecorrigeerd worden bij presidentieel besluit, voordat OKB de verkiezingen bindend kan verklaren.

BEKIJK OOK
25-jarige man doodgeschoten bij drive-by shooting

Nibte voerde enkele zaken aan die hebben plaatsgevonden in Coronie op de dag der stemming. Onder meer werd er gestrooid met geld, iemand kreeg een bromfiets als cadeau en personen werden omgekocht om hun stem op een bepaalde partij uit te brengen.

Voorzitter Eugene Merkus van het CHS zegt dat zijn nota hebben genomen van de bezwaren, echter hebben die geen invloed op het besluit van het CHS.

Het OKB is nu aan zet om de verkiezingen al dan niet bindend te verklaren.