Chips en toast slecht tijdens zwangerschap?

Zwangeren die veel voedingsingrediënten met acrylamide consumeren krijgen baby’s met lager geboortegewicht en kleinere hoofdomtrek. De verschillen tussen pasgeborenen van moeders die voedingsingrediënten met hoge concentraties acrylamide tot zich namen en de vrouwen die via hun voeding lage doses acrylamide innamen, liepen op 132 gr. en 0,33 cm omvang van het hoofd van de baby.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van pasgeborenen in combinatie met het eetgedrag van 1.100 zwangere vrouwen uit Denemarken, Engeland, Griekenland, Noorwegen en Spanje en waarvan de resultaten zijn eind oktober 2012 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Acrylamide is een stof die wordt gevormd in voedingsmiddelen met een hoog koolhydraatgehalte en wordt geconsumeerd via frieten, chips, toast, koekjes, ontbijtgranen en koffie. Tijdens frituren, braden, roosteren en bakken neemt het percentage ervan toe, evenals bij langdurige bereiding of bij hoge temperaturen. Het is bekend dat acrylamide de placenta passeert en dus gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind oplevert.

De hoge niveaus van acrylamide bij veel vrouwen in deze studie worden veroorzaakt door hun eetgedrag. De studie schatte de inname van acrylamide houdende voedingsproducten met behulp van voedingsenquêtes en analyseerde vervolgens de gehaltes van acrylamide in het navelstrengbloed. Het geschatte effect van hoge blootstelling aan acrylamide is vergelijkbaar met het bekende nadelige effect van roken op geboortegewicht.

Verminderd geboortegewicht, in het bijzonder een laag geboortegewicht, houdt verband met tal van nadelige effecten op de gezondheid vroeg of later in het leven, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien leidt verminderde hoofdomtrek bij de geboorte tot een vertraagde neurologische ontwikkeling.

Overige berichten