Chinese haren steeds vaker verwerkt in Surinaams brood

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE– Dat het meeste brood dat wij eten bestanddelen bevat van menselijk haar, is al langer bekend bij insiders. Ook in Suriname voegen veel bakkers een hoeveelheid broodverbeteraar toe aan het deeg om brood vele malen malser te maken.

Deze broodverbeteraar bevat voor een groot gedeelte het aminozuur L-cysteïne(E920). Dit aminozuur wordt in China op goedkope wijze vervaardigt uit mensenharen die worden verzameld bij verschillende kappers in dat land. Ook eendenveren of varkensharen worden gebruikt, maar in zeer beperkt mate. Volgens de laatste schattingen zo’n 15 %.

Bij de duurdere productieprocessen van L-cysteïne in westerse landen, worden er echter gesynthetiseerde microorganismen gebruikt.

“Maar bakkers kiezen er steeds vaker voor om een broodverbeteraar te gebruiken waarbij L-cysteïne uit China wordt onttrokken. Deze is namelijk stukken goedkoper. Ook gaan fabrieken in China bij de productie steeds vaker over op het gebruik van Chinese mensenharen in plaats van eendenveren of varkensharen”, zegt een gepensioneerde bakker aan de gezondheidsredactie van GFC Nieuws.

Een ander probleem is dat broodproducenten L-cysteïne bestellen die uitsluitend van eendenveren vervaardigd zou moeten zijn. Maar in China is er sprake van een slechte controle hierop. Sommige fabrikanten in dat land gebruiken mensenharen vanwege de lagere productiekosten en verkopen de broodverbeteraar als te zijn gemaakt van eendenveren.

Zie ook >>>>> Mensenharen in brood

Overige berichten