Chinees Maanfeest in de Witte Lotus

Het Maanfeest, de meest vrolijke Chinese feestdag, wordt vanavond gevierd in de Witte Lotus.

Het Chinees Maanfeest of Midherfstfeest is een feest ter ere van de maan, maar in de Chinese volksgodsdienst is dit tevens de verjaardag van de God van de Aarde.

In deze tijd loopt de zware arbeid van het hele jaar ten einde en nadert de dag waarop de laatste oogst wordt binnengehaald. De meeste mensen vieren dit vreugdevolle feest met gevoelens van dankbaarheid jegens de Hemel (in de vorm van de maan) en de Aarde (gesymboliseerd door de God van de Aarde).

Het voornaamste onderdeel van het Midherfstfeest is het eten van de maankoeken, die door hun ronde vorm de familiehereniging symboliseren. Wanneer het gebruik om maankoeken te eten is ontstaan, is niet meer na te gaan, maar het is op z’n laatst tijdens de Sung-dynastie (960-1279) begonnen.

Bij het Midherfstfeest hoort ook de ceremonie van het ‘Maanoffer’.

Meestal zet men voor de opkomst van de maan op de binnenplaats een altaartafel klaar voor de maan, met daarop een offerande van vruchten en gewassen van het seizoen. Verder zet men er de maankoeken, snoep en kopjes thee bij, men brandt wierookstokjes en maakt buigingen in de richting van de maan. Pas daarna mogen de maankoeken worden opgegeten. Als iemand uit de familie afwezig is, laat men iets voor hem over, als teken van het verlangen naar hereniging.(GFC)

Overige berichten