fbpx

China’s plan voor vrede in Oekraïne in vlammen opgegaan

GFC NIEUWSREDACTIE- Nadat de Chinese regering haar 12-puntenplan had vrijgegeven om vrede in Oekraïne te bereiken, reageerde Moskou door het hele voorstel te vernietigen en erop aan te dringen dat aan de eisen van Rusland moet worden voldaan voordat de oorlog tot een einde komt.

“Het weerwoord op het Chinese voorstel geeft eens te meer aan dat het Kremlin niet geïnteresseerd is in onderhandelingen om de oorlog te beëindigen, en verwacht dat zowel Oekraïne als de NAVO de legitimiteit van de Russische “annexaties” van niet alleen Donetsk en Loehansk Oblasten accepteren, maar ook Zaporizhzhia en Kherson,” wordt aangevoerd.

De reactie van het Kremlin op het plan was vermoedelijk niet wat China wilde horen nadat president Xi Jinping beloofde dat zijn land neutraal zou blijven in het conflict, zelfs tijdens persoonlijke ontmoetingen met de Russische president.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei deze week dat hoewel het plan in detail moet worden bestudeerd, het niet de voorwaarden accepteert die Rusland al als niet-onderhandelbaar heeft beschouwd die in het plan zijn geschetst.

“We hebben veel aandacht besteed aan het plan van onze Chinese vrienden”, zei Peskov volgens de Moscow Times.
“Voorlopig zien we geen van de voorwaarden die nodig zijn om dit hele verhaal naar vrede te brengen.”

De Amerikaanse president Joe Biden uitte vorige week ook scepsis over de voorstellen van China en vertelde David Muir van ABC in het weekend dat het plan alleen Rusland ten goede kwam.

“Ik heb niets in het plan gezien dat erop zou wijzen dat er iets is dat gunstig zou zijn voor iemand anders dan Rusland als het Chinese plan zou worden gevolgd”, zei de president, eraan toevoegend dat China helpt bij onderhandelingen om de oorlog tot een einde te brengen “gewoon niet rationeel” is.

OOK INTERESSANT
Operaties vanaf maandag weer mogelijk in Academisch Ziekenhuis Paramaribo