fbpx

China’s Covid-tsunami kan gevaarlijke wereldwijde nieuwe variant veroorzaken

GFC NIEUWSREDACTIE- De tsunami van Covid-19 die in heel China om zich heen grijpt, wakkert de bezorgdheid aan dat er voor het eerst in meer dan een jaar een gevaarlijke nieuwe virusvariant zou kunnen opduiken.

De situatie in China is uniek vanwege het pad dat het tijdens de pandemie heeft gevolgd.

Terwijl bijna elk ander deel van de wereld infecties heeft bestreden en vaccinaties met krachtige mRNA-injecties in verschillende mate heeft omarmd, heeft China beide grotendeels omzeild.

Het resultaat is een populatie met lage niveaus van immuniteit die wordt geconfronteerd met een ziektegolf veroorzaakt door de meest besmettelijke stam van het virus die nog moet circuleren.

De verwachte golf van infecties en sterfgevallen vindt in China plaats in een zwarte doos sinds de regering niet langer gedetailleerde Covid-gegevens vrijgeeft.

De verspreiding heeft medische experts en politieke leiders in de VS en elders bezorgd gemaakt over een nieuwe ziekteronde veroorzaakt door het muterende virus. Ondertussen is het aantal gevallen dat elke maand wereldwijd wordt gesequenced om die veranderingen te vinden, gedaald.

BEKIJK OOK
Zelfmoordaanslag Bij Pakistaanse moskee, tientallen doden

“Er zullen zich de komende dagen, weken en maanden zeker meer omicron-subvarianten ontwikkelen in China, maar wat de wereld moet verwachten om het vroeg te herkennen en snel actie te ondernemen, is een volledig nieuwe variant van zorg,” zei Daniel Lucey, een fellow bij de Infectious Diseases Society of America en professor aan de Geisel School of Medicine van Dartmouth University. “Het kan besmettelijker zijn, dodelijker, of medicijnen, vaccins en detectie ontwijken van bestaande diagnostiek.”

Het dichtstbijzijnde precedent voor wat er zou kunnen gebeuren, zegt Lucey, is de ervaring met delta in India eind 2020 toen miljoenen mensen in korte tijd besmet raakten en de dodelijke stam over de hele wereld raasde. Hoewel het niet onvermijdelijk is, moet de wereld zich beschermend voorbereiden op een dergelijke gebeurtenis, zodat vaccins, behandelingen en andere noodzakelijke maatregelen klaar kunnen zijn, zei hij.