China wil verdieping bilaterale betrekkingen met Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- China en Suriname zijn strategische samenwerkingspartners en dit jaar wordt 45 jaar van de diplomatieke betrekkingen herdacht.

Beide landen zullen gebruikmaken van deze gelegenheid om de bilaterale betrekkingen te bevorderen. Verder zal deze relatie worden uitgebreid en gewerkt worden aan gezamenlijke ontwikkeling, kwam maandag naar voren tijdens een bezoek van de ambassadeur van China, Liu Quan, aan DNA-voorzitter Marinus Bee.

“China behaalde de overwinning in zijn strijd tegen armoede. Dit is echt een voorbeeld voor de rest van de wereld,” haalde DNA-voorzitter Bee aan. Armoedebestrijding kan één van de gebieden van samenwerking tussen de twee landen worden.

Door middel van projecten en trainingen kunnen beide landen op dit gebied van elkaar leren. Het garanderen van het levensrecht en recht op ontwikkeling moeten als prioriteit worden gesteld, zodat de armen kunnen profiteren van economische- en sociale ontwikkeling.

In gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, heeft de ambassadeur verdere verdieping van de samenwerking tussen beide landen toegezegd. De ambassadeur sprak over het project van de bouw van 350 huizen en het opzetten van het project van het Technisch Centrum voor Landbouw.

Chinese artsen kunnen ook hun bijdrage leveren in de medische ondersteuning naar Suriname toe. De minister van BIBIS zal na afstemming met de verschillende ministeries projecten kunnen indienen, zegt de ambassadeur.

Verder gaf de diplomaat aan dat uitwisselingsprogramma’s weer eens zullen worden opgezet, nadat de COVID-19-situatie meetbare proporties heeft aangenomen en het afreizen mogelijk maakt. Vóór de COVID-19-situatie participeerden jaarlijks 400 Surinamers aan diverse uitwisselingsprogramma’s en trainingen.

Ambassadeur Liu Quan benadrukte, dat het Regionaal Ziekenhuis Wanica een ander mooi voorbeeld is van de hechte relatie tussen beide landen.

BEKIJK OOK: Desi Bouterse had veel meer gevoel voor het armoedige Surinaamse volk

Overige berichten