China wil af van Amerikaanse producten, zoekt vervanging

Peking heeft Chinese bedrijven opgeroepen om de invoer uit Amerika te vervangen door die uit andere landen in reactie op de verhoogde Amerikaanse handelstarieven.

Volgens het ministerie van Handel overweegt China de vervanging van de invoer van goederen uit de VS die worden geraakt door de nieuwe invoerrechten.

“We moedigen bedrijven aan om de structuur van de import te optimaliseren, en de import van soja, landbouwproducten, alsmede schaal- en schelpdieren en auto’s uit andere landen en regio’s te verhogen”, aldus het ministerie.

In een verklaring wordt uitgelegd dat de maatregelen gericht zijn op het verzachten van de effecten van de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

De Amerikaanse heffingen vormen de eerste fase van verhogingen waar Trump mee had gedreigd voor in totaal 450 miljard dollar aan Chinese goederen.

Trump vertelde verslaggevers dat de tarieven voor een extra bedrag van 16 miljard aan Chinese goederen binnen twee weken van kracht worden.

Hij voegde eraan toe dat de VS klaar is om goederen voor nog eens 200 miljard op de korrel te nemen, en dan nog eens 300 miljard meer als Peking wraak zou nemen.