China sluit lastige juristen op: ‘Hij zoekt altijd ruzie’

Redactie GFC Nieuws

Een Chinese jurist is in de provincie Guangdong veroordeeld tot een celstraf van vijf jaren. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij burgers bijstaat die een conflict hebben met de overheid: “Hij zoekt altijd ruzie en veroorzaakt problemen.”

Chen Wuquan raakte zijn vergunning om als advocaat te mogen werken kwijt nadat hij bijstand had verleend aan leden van de verboden Falun Gong-beweging, schrijft Radio Free Asia. (RFA)

Lastpost

Eerder had hij juridische bijstand verleend aan de blinde dissident Chen Guangcheng, die in april 2012 ontsnapte aan zijn huisarrest en zijn toevlucht zocht binnen de Amerikaanse ambassade. Guangcheng woont nu in de VS.

Tan Yongpei, advocaat in Guangdong, denkt dat de autoriteiten bang zijn van Wuquan. “Ze waren bang voor de gevolgen als ze hem maar een jaar gaven; hij is een voormalige politieagent en een advocaat, en dat zijn twee dingen waar de autoriteiten bang van zijn,” zei Tan.

RFA schrijft dat onder president Xi Jinping meer dan 300 advocaten, advocatenkantoren en activisten het doelwit waren van ondervraging, detentie, gevangenisstraf, uitsluiting en reisverboden.

Foto: Andrew Worley 

Overige berichten