China probeert — met succes — lezen aan te moedigen met ‘leesmarathon’

Redactie GFC Nieuws — Zaterdag deden in China meer dan 7000 lezers in de Yangtze Delta-regio mee aan de ‘leesathon’. Met de jaarlijkse leesmarathon willen de Chinezen het lezen onder de bevolking stimuleren. Het wedstrijdboek was ditmaal Hoe vinden we een bewoonbare planeet, een populairwetenschappelijk boek dat bovendien nog niet is gepubliceerd in het vereenvoudigde Chinees.

De schrijver is James Kasting, hoogleraar geowetenschappen aan de Pennsylvania State University.

Het evenement dat mensen moet aanmoedigen meer te lezen, wordt steeds populairder. Dit jaar deden 1400 teams mee in 115 openbare bibliotheken in de provincies Shanghai, Jiangsu, Anhui en Zhejiang.

Alle deelnemers moesten als team hetzelfde boek binnen zes uren uitlezen. Daarna werden zij overhoord, om na te gaan wat er van de inhoud was blijven hangen.

De organisatoren zien de competitie als “een goede manier om een ​​leesgewoonte te koesteren en mensen het plezier te laten zien via de pagina’s in dit tijdperk van gefragmenteerde lectuur.”

Uit het laatste nationale leesverslag van de Chinese Academie voor Pers en Publicatie bleek dat een gemiddelde Chinese volwassene 4,67 boeken in 2018 las.

Overige berichten