China ontkent militaire aanwezigheid in Venezuela

Redactie GFC Nieuws — China ontkent de inzet van troepen in Venezuela om president Nicolás Maduro bij te staan. Vrijdag arriveerde een hulpzending met 65 ton aan medicijnen uit China in Caracas. Maar de berichten dat twee dagen later meer dan 120 soldaten van het Chinese Bevrijdingsleger waren meegekomen, kloppen niet, zegt Beijing.

De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami verwelkomde de hulpvlucht en prees het “belangrijke en strategische niveau” van het partnerschap tussen Beijing en Caracas.

De Chinezen ontkennen echter dat er troepen naar Venezuela zijn meegestuurd. Woordvoerder Geng Shuang van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag tijdens een persbriefing dat hij geen idee heeft “waar u deze informatie hebt gekregen of voor welk doel het is geproduceerd, maar ik kan u dit vertellen: wat u zei is gewoon niet waar.”

Geng benadrukte dat het Chinese standpunt blijft dat zijn land zich niet bemoeit met de interne aangelegenheden van Venezuela. Hij vindt dat regering en oppositie een politieke oplossing moeten zoeken door vreedzame dialoog.