China kent oorzaak SARS-achtig virus niet

GFC NIEUWS- China geeft toe het de oorzaak van de uitbraak van het SARS-achtig virus niet kent.
Een onbekend coronavirus maakte tientallen mensen ziek in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Er lijkt geen reden voor paniek, zeggen Chinese autoriteiten.
Echter is er volgens experts nog niet duidelijk of de situatie nu onder controle is. Ook blijkt dat in plaats van tientallen er ruim 1700 mensen besmet zijn geraakt met het virus.
Nadat in december duidelijk werd dat verkopers en bezoekers van de Huanan Sea Food Market ernstige longontstekingen hadden opgelopen is de markt per 1 januari gesloten en ontsmet.
Volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten zijn er sinds 3 januari geen nieuwe ziektegevallen meer gemeld. De uitbraak lijkt daarmee in de kiem gesmoord.
Maar internationaal zijn virologen niet gerustgesteld. De vrees is dat het Wuhan-virus even gevaarlijk zal blijken als SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Dat was eveneens een nieuw coronavirus dat uitbrak op een markt in China, eind 2002.
Via reizigers verspreidde het virus zich vervolgens over de wereld en besmette meer dan 8.000 mensen. SARS eiste uiteindelijk 813 levens voordat de epidemie ten einde kwam.
Destijds probeerden de Chinese autoriteiten de uitbraak de eerste maanden nog stil te houden, waardoor er pas heel laat maatregelen getroffen konden worden om verdere verspreiding te voorkomen. Er kwam daarop zware kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie.
De Chinese respons is dit keer opener. De gezondheidsdienst in Wuhan geeft nu regelmatig een update van de vorderingen in het onderzoek naar de uitbraak.

Overige berichten