fbpx

China geeft reiswaarschuwing voor Zweden nadat Zweedse politie Chinese toeristen op straat gooit

China adviseert zijn burgers bijzonder alert te zijn in Zweden, en Chinese burgers roepen online op tot een boycot van dat land na een serie incidenten waar onder meer Chinese toeristen bij betrokken waren.

De Chinese woede steeg naar het kookpunt na een satirische show op Sveriges Television (SVT), waarin presentator Jesper Rönndahl een Chinees gezin op de hak neemt: “Racisme en xenofobie”, noemt China het.

De familie Zeng werd, samen met hun ouders – twee bejaarde personen – op 2 september hardhandig door de Zweedse politie uit een hotel gegooid.

Inchecken

Omdat inchecken nog niet mogelijk was (de familie arriveerde ruim voor inchecktijd), vroeg de familie om desnoods tegen betaling in de lobby te wachten tot zij in hun kamers mochten, omdat de vader van mijnheer Zeng ziek was.

Dat werd geweigerd, en het hotel haalde er zelfs de politie bij toen de Zengs de gelegenheid weigerden te verlaten.

De Chinezen werden met geweld de straat op gegooid en later in een politieauto meegenomen naar een afgelegen plek en daar aan hun lot werden overgelaten.

Do’s en don’ts

Het programma Svenska Nyheter (Zweeds Nieuws) gaf een satirische kijk op het incident en vermeldde “een aantal do’s en don’ts voor Chinese toeristen”.

Chinezen werden racisten genoemd en de presentator dreef de spot met de moeder van Zeng.

De Chinese ambassade in Zweden gaf in een verklaring aan not amused te zijn en eiste Zweedse excuses. Die kwamen niet, wel een tegenverklaring waarin Zweden een onderzoek aankondigde.

In Zweden bestaat de indruk dat de Chinese gramschap alles te maken heeft met het bezoek van de Dalai Lama aan hun land.

Het akkefietje met de Zengs was op 2 september, de Dalai Lama bezocht Zweden op de 12e, en China maakte zich pas op 15 september boos over het Zeng-incident.