fbpx

China dringt aan op ‘kalmte’ over spionageballoncontroverse

GFC NIEUWSREDACTIE- Chinese functionarissen bleven zaterdag de aanwezigheid van zijn spionageballon boven Amerikaanse bodem bagatelliseren en drongen er bij “beide partijen op aan kalm te blijven”.

Zonder te bevestigen dat de ballon wordt gebruikt voor surveillance, zei de Chinese diplomaat Wang Yi in een verklaring dat China “altijd strikt het internationale recht heeft gevolgd, we accepteren geen ongegronde speculatie en hype.

“Geconfronteerd met onverwachte situaties moeten beide partijen kalm blijven, tijdig communiceren, verkeerde inschattingen vermijden en verschillen beheren,” zei ze.

China heeft ontkend dat de ballon voor spionage is en heeft in plaats daarvan beweerd dat het “luchtschip” voor meteorologisch onderzoek was en uit de koers was geblazen in wat het “een overmacht” -ongeluk noemde.

De afgelopen twee dagen zweefde de ballon boven gevoelige locaties, waaronder Montana, de thuisbasis van een van de drie nucleaire raketsilovelden van de VS op malmstrom Air Force Base.

De ballon, waarvan functionarissen van het Pentagon zeiden dat hij “maakbaar” is, werd vrijdag gespot boven Kansas City, Missouri terwijl hij zich een weg naar het oosten baande.

President Biden werd geïnformeerd over de inbraak in het luchtruim en steunde aanvankelijk het neerschieten ervan, maar minister van Defensie Lloyd Austin en generaal Mark Milley raadden Biden ten zeerste af om de ballon neer te schieten, en waarschuwden dat de grootte – zo groot als drie schoolbussen – en een aanzienlijk gewicht een puinveld zouden kunnen creëren dat groot genoeg is om Amerikanen op de grond in gevaar te brengen.

Vrijdagavond maakte het Pentagon bekend dat er een tweede spionageballon was gespot boven Latijns-Amerika.
“We beoordelen nu dat het een andere Chinese surveillanceballon is”, zei pentagonwoordvoerder brigadegeneraal Pat Ryder in een verklaring. Er was geen aanvullende informatie over de ballon of de locatie beschikbaar, zei hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zou vrijdagavond naar China vertrekken, maar annuleerde de reis te midden van de controverse.

Hij zei vrijdagavond telefonisch met Wang te hebben gesproken en zei dat het verzenden van de ballon over de VS “een onverantwoordelijke daad was en dat (China’s) beslissing om deze actie te ondernemen aan de vooravond van mijn bezoek schadelijk is voor de inhoudelijke discussies die we bereid waren te voeren.”

OOK INTERESSANT
Surinaamse ondernemers worden verder geruïneerd door zinloze demonstraties