fbpx

Chemotherapie vóór operatie vermindert risico op terugkeer darmkanker

GFC NIEUWSREDACTIE- Het geven van chemotherapie aan darmkankerpatiënten vóór de operatie vermindert hun risico dat de ziekte terugkomt, volgens de resultaten van een klinische studie van Cancer Research UK.

De FOxTROT-studie toonde aan dat het geven van chemotherapie aan darmkankerpatiënten vóór in plaats van na de operatie de kans op terugkeer van kanker binnen 2 jaar met 28% verminderde.

In totaal waren 1.053 darmkankerpatiënten uit 85 ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden betrokken bij de studie, geleid door wetenschappers van de Universiteit van Birmingham en de Universiteit van Leeds.

Darmkankerpatiënten werden in de studie in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg 6 weken chemotherapie, gevolgd door een operatie en vervolgens 18 weken chemotherapie. De tweede groep had een standaardbehandeling voor darmkanker, eerst een operatie gevolgd door 24 weken chemotherapie.

BEKIJK OOK
Studie levert eerste bewijs dat mindfulness adolescenten kan helpen trauma's te overwinnen

Door middel van follow-upbeoordelingen ontdekten de wetenschappers dat patiënten die vóór de operatie chemotherapie hadden gehad, significant minder kans hadden om hun kanker terug te zien komen, vergeleken met degenen die al hun chemotherapie na de operatie kregen.

De wetenschappers geloven dat het geven van chemotherapie aan darmkankerpatiënten vóór de operatie gemakkelijk kan worden overgenomen door de NHS en andere gezondheidssystemen over de hele wereld.

Tenminste 5.000 darmkankerpatiënten in het Verenigd Koninkrijk en honderdduizenden patiënten wereldwijd zouden elk jaar van deze behandeling kunnen profiteren.