fbpx

Chemotherapie kan vatbaarheid voor ziekten bij toekomstige generaties verhogen

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek onder leiding van de Washington State University heeft aangetoond dat een gemeenschappelijk chemotherapiegeneesmiddel genaamd ifosfamide toxische effecten kan hebben die kunnen worden doorgegeven aan de kinderen en kleinkinderen van overlevenden van adolescente kanker.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift iScience, ontdekte dat mannelijke ratten die ifosfamide kregen tijdens de adolescentie een verhoogde incidentie van ziekte hadden bij hun nakomelingen.

Dit is de eerste bekende studie die aantoont dat de gevoeligheid voor ziekten als gevolg van kankerbehandeling kan worden doorgegeven aan de derde generatie nakomelingen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kankerbehandelingen het risico op het ontwikkelen van ziekten later in het leven voor patiënten kunnen verhogen, maar deze studie breidt dat begrip uit door aan te tonen dat de effecten van chemotherapie kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

“De bevindingen suggereren dat als een patiënt chemotherapie krijgt en later kinderen krijgt, dat hun kleinkinderen, en zelfs achterkleinkinderen, een verhoogde ziektegevoeligheid kunnen hebben als gevolg van de blootstelling van hun voorouders aan chemotherapie,” zei Michael Skinner, een WSU-bioloog en corresponderende auteur van de studie.

BEKIJK OOK
Onderzoek toont aan dat plattelandsbewoners 19% meer risico op hartfalen hebben dan stedelijken

Skinner benadrukte dat de bevindingen kankerpatiënten niet mogen ontmoedigen om chemotherapie te ondergaan, omdat het een zeer effectieve behandeling kan zijn. Chemotherapie medicijnen doden kankercellen en voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen, maar hebben veel bijwerkingen omdat ze het hele lichaam beïnvloeden, inclusief het voortplantingssysteem.

Gezien de implicaties van deze studie, bevelen de onderzoekers aan dat kankerpatiënten die van plan zijn om later kinderen te krijgen, voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het gebruik van cryopreservatie om sperma of eicellen in te vriezen voordat ze chemotherapie krijgen.