fbpx

Chemische stof in tomaten kan ‘spermakwaliteit verbeteren’

GFC NIEUWS- Wetenschappers hebben een nieuw bestanddeel gevonden in tomaten dat de kwaliteit van sperma bij mannen een boost geeft.

Mannen die elke dag twee lepels geconcentreerde tomatenpuree eten, hebben een betere spermakwaliteit, wijst een nieuwe studie uit. Mannelijke onvruchtbaarheid komt namelijk bij de helft van de koppels voor die niet zwanger kunnen worden.

Het idee dat bepaalde voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een boost op vlak van vruchtbaarheid bestaat al een tijd. Lycopeen is een antioxidant dat oxidatie in de cellen voorkomt. Daardoor is de kans op schade ook veel kleiner.

De antioxidant kan ook gelinkt worden aan andere gezondheidsvoordelen zoals een verminderd risico op een hartafwijking of verschillende kankers.

Om de studie te testen gebruikten de onderzoekers wel supplementen om de mannen te voorzien. Lycopeen in voedsel kan soms moeilijk zijn voor het lichaam om het op te nemen. Om ervoor te zorgen dat de testpersonen elke dag een gelijke dosis innamen, waren de supplementen de oplossing.

BEKIJK OOK
Bewustzijn over kinderrechten in zes districten

Het onderzoek duurde twaalf weken en de mannen werden opgedeeld in twee verschillende groepen. 60 verschillende mannen werden willekeurig geselecteerd om 14 microgram lycopeen per dag te nemen of een placebopil.

Hun sperma werd in het begin, na zes weken en op het einde getest. De spermaconcentratie bleef hetzelfde, maar de onderzoekers troffen wel een verbeterde vorm aan, die sneller kon zwemmen bij de gebruikers van lycopeen.

“Dit was een kleine studie en we moeten die daarom opnieuw uitvoeren, maar dan groter. De resultaten zijn in ieder geval veelbelovend. De volgende stap is dat we het onderzoek opnieuw doen, maar dan met mannen die problemen hebben met hun vruchtbaarheid. We willen namelijk uitzoeken of het lycopeen de spermakwaliteit positief kan beïnvloeden in hun geval”, vertelt Liz Williams, voedingsspecialist aan de universiteit van Sheffield en co-auteur.