fbpx

Chemicaliën in kunststoffen kunnen spermakwaliteit negatief beïnvloeden

GFC NIEUWSREDACTIE- Vaders die worden blootgesteld aan chemicaliën in kunststoffen kunnen de metabole gezondheid van hun nakomelingen gedurende twee generaties beïnvloeden, meldt een studie van de Universiteit van Californië, Riverside.

Kunststoffen, die nu alomtegenwoordig zijn, bevatten hormoonontregelende chemicaliën, of EDC’s, die in verband zijn gebracht met een verhoogd risico op veel chronische ziekten; van ouderlijke blootstelling aan EDC’s is bijvoorbeeld aangetoond dat het metabole stoornissen, waaronder obesitas en diabetes, bij het nageslacht veroorzaakt.

De meeste studies hebben zich gericht op de impact van maternale EDC-blootstelling op de gezondheid van het nageslacht. De huidige studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environment International, richtte zich op de effecten van vaderlijke EDC-blootstelling.

Onder leiding van Changcheng Zhou, een professor in de biomedische wetenschappen aan de School of Medicine, onderzochten de onderzoekers de impact van vaderlijke blootstelling aan een ftalaat genaamd dicyclohexylftalaat, of DCHP, op de metabole gezondheid van de eerste generatie (F1) en de tweede generatie (F2) nakomelingen bij muizen. Ftalaten zijn chemicaliën die worden gebruikt om kunststoffen duurzamer te maken.

OOK INTERESSANT
Overschakelen van sigaretten roken naar vapen ook dodelijk

De onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan vaderlijke DCHP gedurende vier weken leidde tot hoge insulineresistentie en verminderde insulinesignalering bij F1-nakomelingen. Hetzelfde effect, maar dan zwakker, werd gezien bij F2-nakomelingen.

“We ontdekten dat vaderlijke blootstelling aan hormoonontregelende ftalaten intergenerationele en transgenerationele nadelige effecten kan hebben op de metabole gezondheid van hun nakomelingen,” zei Zhou. “Voor zover we weten, is onze studie de eerste die dit aantoont.”

In het geval van vaderlijke blootstelling in de studie zijn intergenerationele effecten veranderingen die optreden als gevolg van directe blootstelling aan een stressor, zoals blootstelling aan DCHP van vaders (F0-generatie) en zijn zich ontwikkelende sperma (F1-generatie).

Transgenerationele effecten zijn veranderingen die worden doorgegeven aan nakomelingen die niet direct worden blootgesteld aan de stressor (bijvoorbeeld F2-generatie).