fbpx

Chelsey Nathaniel winnaar opstelwedstrijd ‘Een gezonde leefstijl’

GFC NIEUWSREDACTIE- De Soroptimist International Club Paramaribo heeft samen met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) in Suriname een opstelwedstrijd georganiseerd over een gezonde leefstijl.

Dit gebeurde voor de vijfde en zesde klassen in district Commewijne. Iedere basisschool heeft drie opstellen opgestuurd. De prijsuitreiking vond plaats op 10 december in het CeNaSu-gebouw.

Het allerbeste opstel kwam van Chelsey Nathaniel die zit in klas 6a van het OS 1 Meerzorg. Nummer twee werd Sheranie Ghisiawan, eveneens uit klas 6a van het OS 1 Meerzorg en nummer drie werd Shaiera Boedia van klas 6 van de Shri Vasudevschool te Meerzorg.

De winnaressen hebben een geldprijs ontvangen van respectievelijk SRD 1.500,- voor de 1e plaats, SRD 1.250,- voor de 2e plaats en SRD 1000,- voor de 3e plaats. Chelsey, die de hoofdprijs heeft gewonnen, gaf aan dat ze zich wel probeert te houden aan wat ze in haar opstel adviseert.

Ook geeft ze aan dat ze vaker mee wil doen met schrijfwedstrijden omdat ze van schrijven houdt. In de opstellen komen drie belangrijke punten mooi tot uiting, namelijk: weet wat je eet, weet wat je drinkt en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Danielle Rosario, onderdirecteur van het MinOWC, prees de winnaressen voor hun creativiteit en sprak de bemoediging uit dat ze een gezonde leefstijl verder zullen uitdragen in hun familie, bij hun vriendjes en vriendinnetjes op school en overal waar ze komen.

Angresia Djajadi, de juffrouw van Chelsey en Sheranie werd emotioneel tijdens de prijsuitreiking. ‘Ik had niet verwacht dat wij in de prijzen zouden vallen en dan ook nog de 1e en de 2e plaats halen.’ Ze gaf aan dat er op O.S. 1 Meerzorg altijd veel is geoefend met het schrijven en spreken, maar door de covidpandemie was dat afgenomen. Het is pas weer opgepakt dus het was een grote verassing voor haar dat haar leerlingen hebben gewonnen.

BEKIJK OOK
EZ verleent geen ontheffing meer voor auto’s onder bouwjaar 2014

SICP en gezondheidsproject

Van 2013 tot 2017 heeft de Soroptimist Club samen met haar partners te weten de Medische Faculteit, Mylab en BOG een landelijk onderzoek verricht naar de risicofactoren voor diabetes type 2 op enkele lagere scholen in Paramaribo en districten. Op de lagere scholen werd bij de vijfde en zesdeklassers bloedsuiker en bodymass index bepaald. In totaal werden er 6176 leerlingen onderzocht waarvan 27% te zwaar ware. Van deze groep had 13 % ernstig overgewicht [obesitas] en vormde een risico voor het ontwikkelen van diabetes. Opvallend was ook dat zeer weinig kinderen buiten spelen.

Gezondheidsboek ‘Hoe blijf ik gezond’

Tijdens de prijsuitreiking is het boek ‘Hoe blijf ik gezond’ overhandigd aan de directeur van het ministerie van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul. Ook hij benadrukte de noodzaak van een gezonde leefstijl. Het boek is door het MinOWC opgenomen in het curriculum van Oriëntatie op de wereld en jezelf (OWJ).