fbpx
Charter vrachtvlucht voor export agrarische producten

GFC NIEUWS- Vanwege de COVID-19 pandemie heeft de regering van Suriname besloten enkele maatregelen te treffen.

Eén van deze maatregelen betreft het sluiten van ons luchtruim tot nader order. Deze overigens begrijpelijke maatregel, heeft voor het personenverkeer als voor de export van vooral agrarische producten, waaronder groenten en fruit, gevolgen. De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten, VEAPS, en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben de handen in elkaar geslagen en zijn er verschillende oplossingsmodellen aangedragen.

Een deel van de agrarische producten kan worden afgezet tijdens de verkoopacties geïnitieerd door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij. De nationale carrier, Surinam Airways, is bereid gevonden om op dinsdag 28 april een cargo chartervlucht uit te voeren, zodat de VEAPS de landbouwproducten kan exporteren.

De voorbereiding voor de export met eerdergenoemde vrachtvlucht, geschiedt in overleg met het ministerie van LVV en de exporteurs. De Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen, het National Plan Protection Organization, heeft de verantwoordelijkheid voor de verplichte fytosanitaire inspectie van de ladingen van de te exporteren groenten en fruit. De planning van de inspectie voor de komende export is gestart.

Daarnaast is het voor de terug-tracering van de producten, welke geëxporteerd zullen worden, belangrijk, dat de dienst weet van welke landbouwers deze afkomstig zijn. Daarom is de dienst ook bezig bij deze export samen met andere afdelingen van het ministerie de verificatie te plegen van de herkomst van de te exporteren groenten en fruit.

De producten moeten afkomstig zijn van velden van gecertificeerde agrariërs en die dus hun producten telen volgens de GAP-richtlijnen. Hierna zullen al de exportproducten worden onderworpen aan een fytosanitaire inspectie, voor het verkrijgen van het verplicht gestelde fytosanitair certificaat.

Het ministerie van LVV is ingenomen met het feit dat de VEAPS in staat wordt gesteld hun producten te exporteren. LVV zal daarom alles in het werk stellen om de diensten te verlenen, zodat de export vlot verloopt. In deze tijd van de COVID-19 pandemie is gezonde voeding van eminent belang. Wij stellen wel als eis dat eerst in de lokale behoefte moet worden voorzien, alvorens men over gaat tot export. Ook moeten de eisen die worden gesteld voor de exportproducten ook gelden voor die van de lokale markt.

LVV blijft ook in deze periode garant staan voor de voedselzekerheid en voedselveiligheid, geeft minister Rabin Parmessar aan.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…