Chapo schuldig aan drugssmokkel, moord, krijgt mogelijk levenslang

Redactie GFC Nieuws — De Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera a.k.a. El Chapo is door een rechtbank in het Amerikaanse stadsdeel Brooklyn (New York) schuldig bevonden aan alle (10) aanklachten en wordt waarschijnlijk tot levenslang veroordeeld.

Guzmán was uitgeleverd aan de VS en stond daar terecht voor de smokkel van illegale drugs, samenzwering tot moord en illegaal gebruik van vuurwapens.

Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. De meer dan 50 getuigen gaven een uniek inzicht in de werking van het Sinaloa-kartel, dat door hem werd geleid.

Voormalige medewerkers, onder wie een lijfwacht, verschillende luitenants en een ex-minnares, vertelden de rechtbank over zijn grootschalige criminele onderneming.

Hij gebruikte uitgebreide grensoverschrijdende tunnels om drugs naar de VS te smokkelen en hield een gedetailleerde boekhouding bij van criminele opbrengsten, gecodeerde communicatie via servers in Canada en een hele vloot voertuigen.

De drugsbaas ontsnapte tweemaal uit Mexicaanse gevangenissen, eenmaal in 2001 en opnieuw in 2015, door ondergrondse tunnels van 1,5 km lang die groot genoeg waren om hem er op een motorfiets doorheen te laten rijden.

Overige berichten