fbpx
Centraal Surinaams Natuur Reservaat nooit in concessie uitgegeven

GFC NIEUWS- Het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR) is nimmer in concessie uitgegeven aan een buitenlands bedrijf of persoon noch op enigerlei wijze verkocht.

Het bericht gelanceerd in de Ware Tijd berust niet op waarheid en vindt geen steun in het beschikbare feitenmateriaal, laat het CSNR weten.

Zonder hoor en wederhoor toe te passen worden personen geciteerd die verregaande conclusies trekken; de beweringen met betrekking tot het overheidshandelen zijn niet alleen onzorgvuldig maar bovenal onjuist. Het CSNR is beschermd grondgebied van Suriname, prijkend op de UNESCO-erfgoed lijst.

Het reservaat is onderdeel van Suriname ’s tropisch oerwoud en omvat de gebieden; Raleighvallen, Eilerts de Haan en Tafelberg. In totaal bestrijkt het bijna 1,6 miljoen hectaren. “De overheid heeft dit nimmer in concessie gegeven aan de genoemde heer Eger noch aan diens bedrijf of bedrijven waarin hij direct of indirect participeert. Aan geen enkel bedrijf. Laat dat duidelijk zijn.”

De Surinaamse overheid kwam er op enig moment achter dat Eger hier te lande een bedrijf had opgericht, waarvan hij enig bestuurder is. Opmerkelijk in dit verband is een bepaling in de statuten die inhouden dat deze vennootschap bij uitsluiting de concessierechten over het CSNR zal verwerven, beheren en voorts allerhande activiteiten hiermee zou kunnen ontplooien. Juist omdat de overheid zich hierin niet kon vinden heeft zij deze constructie resoluut van de hand gewezen. Dezelfde verontwaardiging als in DWT bestaat er ook bij de overheid.

Geen goedkeuring

“Wij benadrukken dat de overheid geen goedkeuring heeft gegeven aan concessie-overdrachten met betrekking tot CSNR, of marketing van ons CSNR, niettegenstaande de melding hieromtrent op de website van voornoemde heer Eger. Zijn handelen is voor zijn eigen rekening en risico en geeft nogmaals dat dit zonder medeweten van de overheid is en zonder grondslag. Van een verkoop en geldelijke transactie is ook geen sprake. Als er geen financiële vergoeding is ontvangen, valt er begrijpelijk ook niets te traceren.”

“Over de waarde die genoemd wordt, kan verwezen worden naar de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IaDB). De private sector poot van de IaDB blijkt namelijk een studie bekostigd te hebben over de waardering van het natuurreservaat. Zij hebben naderhand verklaard dat dit een innovatieve (“laboratorische”) studie was over een potentieel nieuw activaproduct. Dit verzoek kwam niet van de overheid; de IaDB heeft dit in haar eigen niet-gouvernementele structuur uitgezet en uitbesteed aan een particulier,” aldus CSNR.

Meer nieuws

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…