CBvS waarschuwt tegen “oneigenlijke investeringen”

De Centrale Bank van Suriname (CBVS) zegt in een persbericht het heel jammer te vinden dat berichten haar wederom bereiken over malafide beleggingen. Volgens informatie bezoeken vertegenwoordigers van een zogenaamde investeringsmaatschappij scholen om onderwijsgevenden en anderen te interesseren voor het doen van beleggingen oftewel investeringen. “Dit is een zorgwekkende ontwikkeling en de Centrale Bank waarschuwt de samenleving wederom om in eigen belang niet op zulke aanbiedingen in te gaan”.

De Bank wil vooral personen, die gerekend kunnen worden tot kwetsbare groepen, bewust maken van het harde feit dat zij door malafide organisaties geïdentificeerd worden als potentiële slachtoffers. Het zijn vooral deze personen die volgens de Bank makkelijk te verleiden zijn met mooie beloftes van dergelijke organisaties dat zij het twee- of zelfs drievoudige van het bedrag dat is “geïnvesteerd” (in het onderhavige geval lijkt “afgegeven veel toepasselijker dan “geïnvesteerd”) binnen korte tijd zullen uitkeren.

De Bank wijst er verder op dat zoals eerder bij de activiteiten van soortgelijke malafide organisaties is aangegeven, zijn er in het begin altijd enkele personen die geld uitgekeerd krijgen. “Zij doen dan mededelingen die dus waar zijn en hebben niet door dat zij door de organisaties gebruikt worden om anderen te interesseren om ook hún geld te investeren”.

Net zoals dat bij elk ander Ponzi scheme of pyramidespel is gebeurd, zal vroeg of laat het systeem in elkaar storten en zullen veel personen hun weinige geld in rook zien opgaan. De organisaties en vertegenwoordigers zijn dan niet meer bereikbaar, maar de ellende slaat alom om zich heen, waarschuwt de Bank.

“De gemeenschap doet er goed aan waakzaam te zijn en zich niet te laten verleiden om geld kwijt te raken aan onbekende, adresloze, niet vergunninghoudende organisaties en/of personen die op haar gemoed inspelen en aantrekkelijke maar onrealistische uitkeringen beloven”.(GFC)

Overige berichten