fbpx

Cassave-telers Matta en Powakka gecertificeerd

GFC NIEUWS- Elf cassave-telers van de dorpen Matta en Powakka die in de maand januari gestart zijn met de training voor het telen van cassave, hebben uit handen van fungerend directeur Ashween Ramdin, hun certificaat in ontvangst genomen.

Dit project is in samenwerking met de Wereld Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), met middelen van de Caribbean Development Bank (CDB) uitgevoerd.
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaf de aanzet voor deze training. De elf cassave-telers werden gedurende negen maanden getraind, in het efficiënter en effectiever telen van cassave.

Nareen Gajadin, consultant aangetrokken door de FAO verzorgde de training op de landbouwarealen van de Farmer Field School.

Het aangeleerde zal moeten bijdragen aan een toename van de cassaveteelt, alsook een verruiming van de verschillende cassaveproducten.

Vyanti Lopez, FAO-vertegenwoordiger in Suriname, geeft aan, dat dit project welke hetzelfde doel nastreeft, niet alleen in Suriname wordt uitgevoerd maar ook in Dominica en Trinidad and Tobago.

BEKIJK OOK
LVV-minister Sewdien installeert Raad van Overleg voor Zeevisserij

Tanja Lieuw A Sjoe, voorzitter van “Wi Uma fu Sranan” heeft hoge verwachtingen van de deelnemers. Zij hoopt het aangeleerde daadwerkelijk terug te zien in de praktijk, omdat er veel te verdienen is met de cassave industrie.

“Wij zijn het ministerie van LVV heel erg dankbaar voor deze training, wij hebben veel geleerd en zijn ons van bewust dat met de teelt van cassave er wat te verdienen valt” gaf een van de trainees aan.

Volgens LVV-bewindsman Rabin Parmessar moet de verhoogde cassaveproductie in eigen land zorgen voor werkgelegenheid en meer inkomsten voor ondernemers. Het ministerie bevordert samenwerkingen met verschillende partners zoals de FAO en andere internationale organisaties.

Deze samenwerking moet ervoor zorg dragen dat de cassave-industrie zich verder ontwikkelt en hierdoor de economische groei als de agrarische ontwikkelingen in de dorpen van Suriname worden ondersteund.