fbpx

Cariforum Raad vergadert over nieuwe samenwerkingsovereenkomst EU en ACP

De minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, is van 25-27 maart aanwezig in St. Kitts and Nevis, ter bijwoning van de Special Cariforum Raad van Ministers van Buitenlandse Zakenvergadering. De vergadering wordt gehouden vanwege de voorbereidingen die moeten worden getroffen om te komen tot een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en de ACP-landen.

Zoals bekend zijn de ACP-landen de soevereine staten uit Afrika, het Caraïbisch gebied en de stille Zuidzee. Deze landen, w.o. Suriname, hebben een overeenkomst gesloten met de EU, die de ACP/EU Cotonou-overeenkomst wordt genoemd. Deze verloopt in 2020 en in augustus dit jaar zullen de onderhandelingen aanvangen om te komen tot een nieuwe overeenkomst.

De landen behorende tot het Caraïbisch gebied zijn verenigd in de Cariforum. Deze Cariforum Raad van Ministersvergadering is cruciaal, omdat het de laatste vergadering is waar Cariforum-lidlanden hun visie met betrekking tot de toekomstige relatie met de EU en binnen de ACP naar voren kunnen brengen om te worden vastgelegd in het Cariforum-onderhandelingsdocument.

Het is goed dat Suriname haar belangen veiligstelt en gereflecteerd kan terugvinden in het slot document. Minister Pollack-Beighle zal tijdens haar verblijf in Basseterre ook een bilateraal gesprek hebben met Stefano Manservisi, directeur-generaal van het Directoraat Internationale samenwerking en Ontwikkeling van de EU.(GFC)

Naar meer berichten...