fbpx

Caribische overheden moeten digitale achterstand inlopen

GFC NIEUWS- Caribische overheden moeten volgens minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) hun digitale achterstand inlopen.

Onze samenlevingen zijn de speerpunten van de huidige digitale ontwikkelingen, dus is het noodzaak dat de overheden niet stil zitten, maar actie ondernemen.

Tsang voerde dinsdag namens president Desiré Bouterse het woord bij de opening van de ICT-week, die voor de tweede keer door de Caribische Telecommunicatie Unie (CTU) in Suriname wordt georganiseerd.

In het Waaggebouw zei minister Tsang dat de Caribische samenlevingen zich bewust zijn van de mogelijkheden van ICT voor investeringen, transparantie, productie en op gegevens gebaseerde besluitvorming.

Volgens minister Tsang moet er een omschakeling plaatsvinden van het idee dat ICT een afzonderlijk beleidsterrein is naar een geïntegreerde gesynchroniseerde aanpak, waarbij ICT in alle beleidsmaatregelen is ingebed.

Behalve dat er op ICT-gebied lokaal inspanningen worden gepleegd door de Surinaamse overheid, wordt er wat betreft onze positie binnen de Caricom ook beleid geïmplementeerd.

De bewindsman noemde het Suriname Electronic Single Window voor handel, dat onze import en export efficiënter en transparanter zal maken. Voor de Caricom heeft Suriname de Caricom Interactive Marketplace en Suspension Procedure (CIMSuPro) ontwikkeld.

Dit portaal werd door Suriname gepresenteerd tijdens de zevenendertigste bijeenkomst van de COTED in november 2013, waar het ook officieel werd goedgekeurd.

Het CIMSuPro-portaal biedt, aldus de HI&T-bewindsman, een platform waarop ondernemers van Caricom hun producten kunnen aanbieden, van grondstoffen tot eindproducten.

BEKIJK OOK
“Er zal verbetering komen in het land wanneer er steeds daarvoor gebeden wordt”

Dit platform portaal zal de plaats zijn waar leveranciers en veeleisende producten rechtstreeks met elkaar zijn verbonden.

Tot op zekere hoogte hebben kopers van over de hele wereld toegang tot dit portal, zodra deze rond november dit jaar volledig operationeel is. Dit platform verkort niet alleen het opschortingsproces, maar biedt ook transparantie.

Volgens minister Tsang hebben de Caribische regeringsleiders al een visie en routekaart voor een Caricom Single ICT Space goedgekeurd. “Nu moeten we actief samenwerken om dit te realiseren. Tijd, technologie en de behoeften van onze volkeren en regio wachten niet. We kunnen niet stilstaan,” aldus de bewindsman.

De minister bleef in zijn toespraak ook even stil staan bij de verwoesting die de orkaan Dorian heeft aangericht op de Bahamas.

“De Caribische landen zijn niet alleen geografisch verbonden, maar vooral door onze mensen. Onze gedachten en gebeden zijn bij de mensen van de Bahamas. Ze zullen niet op zichzelf staan. We moeten en zullen verdere ondersteuning bieden om hun prachtig eiland weer op te bouwen. De verwoesting op het eiland is enorm en het kan een bewijs zijn van het desastreuze effect van klimaatverandering op de Caribische landen en de wereld.”