fbpx

Caribische film moet zorgen voor meer openheid en begrip

Regisseur Raymi Sambo maakt theater dat mensen aan het denken zet. Ook zijn film ‘Aan niets overleden’ draait om herkenbare thema’s, zoals moederliefde en gêne over ziekte. De Surinaamse première van deze film is op 7 december, speciaal voor scholieren en mediawerkers, in TBL Cinemas.

Na afloop kunnen de bezoekers in gesprek gaan met de regisseur en een speciale gast, over wat hen opviel, ontroerde, boos maakte of verbaasde.

Op 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, besteedt ook Suriname extra aandacht aan het recht op een menswaardig bestaan en beleving van belangrijke vrijheden. Een goede aanleiding om de film op 9 en 10 december in Nickerie aan te bieden aan honderden scholieren, in samenwerking met Stichting Sari. Uit onderzoek blijkt dat jongeren in dat district behoefte hebben aan extra informatie over seksualiteit en het thema HIV.

De film ‘Aan niets overleden’ is ontstaan uit de gelijknamige theatervoorstelling, die in december 2016 in Paramaribo is gepresenteerd aan tweehonderd VOS-leerlingen in Paramaribo. Na afloop discussieerden zij over seksualiteit, bescherming, schaamte, ziekte en angst. De film brengt de thema’s nog duidelijker in beeld en geeft daardoor extra aanleiding tot nadenken en praten. Dat bleek de afgelopen week op Curaçao en Bonaire, waar honderden scholieren de film hebben gezien.

Regisseur Raymi Sambo zal zijn ervaringen met de eilandjongeren delen met de Surinaamse scholieren die de film zullen bekijken. Het verhaal en de thematiek zijn herkenbaar voor de Caribische gemeenschap in Zuid-Amerika en Europa. We zien hoe Julius Florentina op zoek gaat naar zijn oude vriend Kelvin Purperhart. Diens moeder wil niet vertellen waar Kelvin is en hoe het met hem gaat. Zij houdt de waarheid verborgen, uit schaamte en angst voor het oordeel van de buitenwereld.

De voorstellingen van Sambo zijn bedoeld om taboes bespreekbaar te maken en te doorbreken. Ze laten zien dat maatschappelijke thema’s vaak het gevolg zijn van onwetendheid, schaamte en onbegrip.

De voorstellingen in Suriname worden aangeboden door Stichting Raymi Sambo, Wonderpix, Anco Multi Services, Parea Suriname en Suriname Men United, met steun van de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Na 10 december is de film te zien in TBL Cinemas.(GFC)