fbpx

Caribische en Cubaanse regeringsleiders bijeen

De staatshoofden en regeringsleiders van de Caribische gemeenschap, Caricom, en de Republiek van Cuba hebben de zesde Caricom – Cuba Summit welke gehouden werd op Antigua en Barbuda afgewerkt. Ons land Suriname onder leiding van Desiré Bouterse, heeft ook deelgenomen aan deze topontmoeting.

De staatshoofden en regeringsleiders van de Caricom en de Republiek van Cuba hebben de zesde Caricom – Cuba Summit welke gehouden werd op Antigua en Barbuda afgewerkt.

In een gezamenlijke verklaring, die aan het eind is uitgegeven, uiten de leiders blijk van waardering voor de gemeenschappelijke Caribische identiteit en de sterke en hoge mate van bilaterale en politieke betrekkingen onderling. Dit wordt volgens de leiders versterkt door de overeengekomen bepalingen die de landen in staat stellen om ook de nationale ontwikkelingsagenda’s voor de verschillende gemeenschappen te bevorderen.

De solidariteit en regionale samenwerking zijn hierbij van eminent belang. Behalve een reeks van duidelijke standpunten bij belangrijke vraagstukken is ook de samenwerking met de Caribische rampenbeheersing organisatie, CDEMA, verstevigd door het ondertekenen van een samenwerkingsdocument.

De vergadering heeft zich verder uitgesproken over de blokkade van Cuba door de Verenigde staten van Amerika. De blokkade zorgt volgens de top voor een stremming van de ontwikkeling van Cuba welke volgens de Caribische leiders afkeurenswaardig is.

De eerst volgende Caricom – Cuba summit wordt op Cuba gehouden op 08 december 2020. President Bouterse keert samen met de Surinaamse delegatie, waar minister Ferdinand Welzijn ook deel van uitmaakt, op zaterdag 09 december terug naar Suriname.(GFC)