fbpx

Cardiovasculaire risicofactoren hebben correlatie met het ontwikkelen van depressiviteit

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Volwassen personen met cardiovasculaire risicofactoren lopen een significant grotere kans op het ontwikkelen van depressiviteit.

Dat is althans de uitkomst van een studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Granada, Spanje, waarvan de bevindingen woensdag zijn gepubliceerd in PLOS ONE.

Wetenschappers nemen aan dat hart- en vaatziekten en depressie nauw verwant zijn vanwege vergelijkbare risicofactoren, waaronder chronische laaggradige ontstekingen en oxidatieve stress.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Ben je gestrest of in een dip? Topexpert adviseert om te gaan lopen

Eerdere onderzoekingen hebben andersom al aangetoond dat mensen met depressiviteitsklachten een groter risico lopen op hart- en vaatziekten.

Gezondheidsexperts vertellen aan GFC Nieuws dat er steeds meer bewijs komt dat laaggradige ontstekingen veel gezondheidsschade aanrichten.

Na verloop van tijd kunnen deze een negatief effect hebben op het immuunsysteem en het risico op onder meer hartaandoeningen, kanker, diabetes en reumatoïde artritis verhogen.

De populaire expert op het gebied van voeding, gezondheid en verjonging Jonathan Clarke legt aan GFC uit dat deze vaak onopgemerkte ontstekingen het beste kunnen worden bestreden door het volgen van een gezonde leefstijl.

Hij adviseert onder meer dagelijks voldoende lichaamsbeweging, regelmatig krachttraining, geraffineerde koolhydraten en bewerkt voedsel uit het menu schrappen, 8 uren per nacht gezonde slaap, niet roken en drinken, een optimaal lichaamsgewicht, het nuttigen van voldoende Omega- 3 vetzuren en olijfolie, verschillende kleuren groenten, noten, wilde zalm, sardines, voldoende daglicht/zonlicht, vitamine D3 en de juiste stressbeheersing.