fbpx
CARDI bezoekt Suriname in verband met regionaal kokosproject

“De eer van kokos wordt hersteld.” Dit waren de woorden van Clark Barton, CEO van de Caribbean Agriculture Research and Development Institute, CARDI. Momenteel is een delegatie van CARDI in Suriname om het verloop van het regionaal kokosproject “Coconut Industry Development for the Caribbean” te controleren.

De delegatie hield dinsdag een informatiebijeenkomst over de diensten en doelen van CARDI. Dit vond plaats op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het SAIS-gebouw. In de daarop volgende dagen zullen er bezoeken worden gebracht aan diverse kokoskwekerijen in Brokopondo, Coronie en Saramacca.

CARDI ondersteunt reeds geruime tijd het ministerie van LVV met de herleving van onze kokosindustrie. De organisatie voert dit kokosproject uit in het Caraïbisch gebied, waar reeds negen landen aan participeren. Dit project wordt gefinancierd door de EU/ACP. Suriname is geen lid van CARDI, maar wel deel van de ACP-landen (African, Caribbean and Pacific Group of States.

Kokosteelt was erg verwaarloosd. De oorzaak hiervan mag gezocht worden in de soya- en palmoliedoctrine. Nu begint het weer op te bloeien, maar Suriname heeft heel oude en verwaarloosde aanplanten. Dit wil het ministerie van LVV weer boosten.

Om dat te doen moet er goed plantmateriaal aangemaakt worden en moet er goede kennis aanwezig zijn om eventuele ziekten en plagen op tijd te herkennen en deze te bestrijden. Hierin biedt CARDI de helpende hand.

Ook wil CARDI weten wat de landen weten en willen van/met kokos. Dit alles zal in kaart gebracht worden tijdens de eerste fase van het project dat dit jaar afloopt.

In de tweede fase zal worden gewerkt aan het faciliteren van de belanghebbenden binnen de kokoskwekerijen middels fondsen en/of leningen. Verder zal niet slechts gewerkt worden aan het eindresultaat van de kokos in de vorm van bijvoorbeeld kokoswater en kokosolie, maar ook mogelijkheden voor het verwerken van het kokosafval zullen op tafel gelegd worden.

Het ministerie van LVV wilt de samenwerking met CARDI versterken. Er zullen gesprekken gevoerd worden met diverse stakeholders en andere instanties. CARDI hoopt op vruchtbare resultaten vanuit Suriname waardoor onze economie versterkt kan worden door het exporteren van de kokosproducten.(GFC)

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…