fbpx

Capaciteitsversterkingsprogramma voor kleine- en middelgrote ondernemingen

GFC NIEUWS- De ambassade van Indonesië in ons land heeft in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) een “Capacity Building” programma georganiseerd.

Dit ging maandag in Courtyard Marriot van start gegaan en duurt tot en met woensdag. First Lady Ingrid Bouterse-Waldring woonde de opening bij en participeerde eveneens aan de training.

Het programma heeft als titel: “Training of Trainers on Designing Your Business” en “International Workshop for Small Medium Enterprises”.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken zegt dat het de bedoeling is dat niet alleen de mensen die een onderneming hebben, worden getraind, maar ook personen worden klaargestoomd die de informatie kunnen overbrengen aan anderen.

Ook is het de bedoeling dat de Surinaamse ondernemers, de Surinaamse mogelijkheden delen met de trainers uit Indonesië.

Behalve dat dit programma uitgevoerd wordt op basis van de Zuid-Zuid-samenwerking, wordt dit ook gedaan als onderdeel van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

De regering voert een sociale agenda uit, waarbij elke Surinamer de mogelijkheid krijgt om economisch weerbaar te worden. Dat kan alleen als mensen worden geschoold, benadrukt minister Pollack-Beighle.

De minister sprak de hoop uit dat na de training de 30 participanten meer dan alleen een certificaat krijgen, doelende op kennis om duurzame ontwikkeling op gang te helpen brengen.

De regering van Suriname is bezig om de bilaterale partnerschappen om te zetten naar partnerschappen die ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van ons land. Een van de aspecten daarbij is de diversificatie van de economie, zei minister Pollack-Beighle.

BEKIJK OOK
Jongerenorganisaties sanctioneren jeugdprofiel en Youth POWER concept

De ambassadeur van Indonesië in ons land, Juliang Puljianto, gaf aan dat de workshop mogelijkheden zal scheppen voor de ondernemers om zaken te doen met partners uit Indonesië.

Het feit dat er veel aanmeldingen waren maar slechts een kleine groep kon worden geaccommodeerd voor de workshop, is volgens de ambassadeur een teken dat de ondernemers bereid zijn om kennis op te doen.

Voor Indonesië is Suriname niet alleen een vriend, maar zijn de beide volkeren broeders en zusters van elkaar. Hij ziet graag dat de relaties tussen de landen verder wordt versterkt.

Zo sprak hij de hoop uit dat in de toekomst meer Indonesische ondernemers op het gebied van handel, connectivity, het opzetten van infrastructuur en economische samenwerking in ons land zullen participeren.

Diar Nurbintoro, ambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Indonesië, gaf aan dat dit programma al 5 jaar loopt, waarbij kennis wordt gedeeld op het stuk van small and medium enterprises.

Deze workshop demonstreert ook de goede bilaterale band tussen de beide landen en de economische samenwerking zal ten voordele zijn van beide landen.

Ambassadeur Nurbintoro verwacht dat de participanten na de workshop hun kennis delen met hun omgeving.

Ook hoopt hij dat nog meer Surinaamse ondernemers naar Indonesië afreizen, voor de handelsxpo de volgende maand om na te gaan welke mogelijkheden er zijn.