Capaciteitsontwikkeling cruciaal voor herstel groei Suriname

In het door Stichting Planbureau Suriname gepubliceerde Ontwikkelingsplan 2017-2021 wordt de versterking van Ontwikkelingscapaciteit niet alleen als eerste pijler genoemd, het wordt zelfs gezien als cruciaal voor de uitvoering van dit Ontwikkelingsplan.

“De kern van de benadering in deze planperiode is dat Surinames reactieve rol in het ontwikkelingsproces moet omslaan naar een proactieve, door de ontwikkelingscapaciteit van de samenleving te vergroten. De Surinamer moet beslissend optreden en zowel de richting als de omvang van de ontwikkeling in eigen hand nemen.”

Het Surinaamse consulting bureau HUMUS onderstreept dit belang volledig en speelt hierop in door een nieuwe tak toe te voegen aan de portefeuille, genaamd HUMUS Capacity Development. Deze nieuwe tak richt zich op het aanbieden van geaccrediteerde en internationaal gecertificeerde trainingen in Suriname.

“Groei is een natuurlijk proces en is in een ieders DNA ingebed. Als persoon, als bedrijf maar ook als gemeenschap herken je de groei die je in “moeilijke tijden” doormaakt vaak niet. Echter, een zaad zal groeien in humus oftewel vruchtbare grond, crisis of niet. Wij zien het belang van groei door het bouwen aan je skills en kennis middels trainingen die internationaal erkend zijn, maar begrijpen ook dat het in deze tijd niet altijd mogelijk is om naar het buitenland te gaan om die trainingen te volgen. Dus hebben we een constructie bedacht om de trainingen met dezelfde internationale standaarden en kwaliteit naar Suriname te halen”, aldus Demis Johnn, CEO Humus Consulting.

Samen met Dr. Joseph Ishmael Khan uit Trinidad en Virgil Seedorf uit Suriname is er hard gewerkt aan het aanbod. Voor 2018 ligt de focus op Project Management in samenwerking met het Amerikaanse Project Management Institute. Er worden diverse trainingen aangeboden om kandidaten klaar te stomen voor de Project Management Professional certificering (PMP)®.

Volgens Virgil Seedorf, VP HUMUS Capacity Development gaat loopbaanontwikkeling bij HUMUS niet alleen over het krijgen van wat werkervaring en het werken aan een Curriculum Vitae: “Onze Capacity Development diensten zullen ervoor zorgen dat u persoonlijke en professionele ondersteuning krijgt om uw toekomstige ambities waar te maken. Wij zijn er voor u vanaf het moment dat u zich aanmeldt tot en met de voltooiing en daarna. We geven je de mogelijkheid om nieuwe dingen uit te proberen en uit te zoeken wat het is dat je echt drijft, motiveert en inspireert.”

Op 21, 22 en 23 maart wordt de eerste training gegeven in Paramaribo, genaamd “Professional Certificate in Managing Development Projects”. Hierbij worden de key elementen onderwezen om ontwikkelingsprojecten, die gefinancierd worden door internationale ontwikkelingspartners en/of de regering van Suriname, te managen.

De trainingen worden gegeven door dr. Joseph Ishmael Khan, de lead consultant Project Management en senior partner bij HUMUS Consulting. Dr. Khan heeft een professionele Doctoral Degree (DBA), een Master of Business Management-graad en een bachelor in Management. Hij is een Project Management Professional® (PMP®), Certified Project Consultant (CPCTM) en Certified Planning EngineerTM (CPETM).

Met zijn jarenlange ervaring als trainer en consultant voor regionale organisaties zoals CARICOM en de IDB, brengt hij zijn kennis nu naar Suriname en krijgen zowel de private als de publieke sector de mogelijkheid om in deze kennis te delen.(GFC)

Overige berichten