Cannabisgebruik tijdens zwangerschap van invloed op placenta en kan verdere ontwikkeling kind beïnvloeden

GFC NIEUWSREDACTIE- Vrouwen die cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap om bijvoorbeeld stress en angst te verlichten, kunnen hun kinderen onbewust vatbaarder maken voor bepaalde aandoeningen

Dat blijkt uit een studie die uitgevoerd is door onderzoekers van onder andere de City University of New York.

De kinderen van moeders die cannabis gebruikten tijdens de zwangerschap vertoonden een hogere mate van angst, agressie, hyperactiviteit en niveaus van het stresshormoon cortisol, vergeleken met kinderen van niet-cannabisgebruikers.

Maternale cannabisgebruik werd ook geassocieerd met een vermindering van de hoogfrequente component van hartslagvariabiliteit – de verandering in tijdsinterval tussen hartslagen – die normaal gesproken een verhoogde stressgevoeligheid weerspiegelt.

“Zwangere vrouwen worden gebombardeerd met verkeerde informatie dat cannabis geen risico vormt, terwijl de realiteit is dat cannabis tegenwoordig krachtiger is dan een paar jaar geleden”, luiden veel researchers.

“Onze bevindingen geven aan dat het gebruik ervan tijdens de zwangerschap op lange termijn een impact op kinderen kan hebben,” zegt een Ph.D., en de directeur van het Addiction Institute op Mount Sinai in de VS en senior auteur van de studie.