GFC NIEUWSREDACTIE – In een brief aan de Surinaamse president, Chandrikapersad Santokhi, vragen de Centrale 47( C-47), de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) en samenwerkende gezondheidsbonden om de gewijzigde Wet Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) aan te houden.
In het schrijven leggen de vakorganisaties waarom. Vrijdag wordt er hierover een persconferentie gehouden.
Hieronder de brief aan de president:
Geachte president,
Middels dit schrijven willen de besturen van ondergetekende vakorganisaties het volgende onder uw aandacht brengen.
Op vrijdag 1 september j.l. zijn er in D.N.A. wijzigingen in de Wet op de B.T.W. goedgekeurd. Het gaat met name om de verhoging en/of introductie van de B.T.W. op o.a. brandstof, huishuur en begrafenissen.
Deze verhogingen zullen een zeer ingrijpende effect op het inkomen van de gemeenschap hebben waar ook onze leden deel van zijn. Nu al is het zo goed als onmogelijk voor de doorsnee burger om in hun basisbehoeften te voorzien.
Ten aanzien van brandstof is het bekend dat dit doorwerkt op alle goederen en diensten, waardoor de inflatie een cumulatief effect heeft.
De kosten van huishuur moeten in valuta worden voldaan of de tegenwaarde daarvan in SRD, hetgeen inhoud dat men de huidige (hoge) koersen van valuta en de verhoging van huurprijzen een exponentieel karakter krijgen.
De vakbeweging wordt jaarlijks bij c.a.o. onderhandelingen geconfronteerd met hoge kosten voor standaard begrafenissen waarop nu ook nog B.T.W. betaald moet worden.
Het is duidelijk dat al deze verhogingen ook nog komen naast de aangekondigde en reeds ingegane verhogingen op gas, electriciteit, water, telefoon etc.
Het leven wordt door dit alles totaal ondraaglijk voor de Surinaamse werknemer en deze wordt hierdoor alleen maar verder de armoede ingedompeld. Inherent aan deze situatie is het feit dat de belastingverlichtende maatregelen (aanpassing belastingschijven) niet worden uitgevoerd zoals met de regering is afgesproken.
Wij gaan er van uit dat u zich een voorstelling kan maken van hoe zwaar de belastingdruk is op de werknemers, zeker in aanmerking genomen dat de kapitaalkrachtigen in deze volledig worden ontzien. Dit fenomeen is vaker door de vakbeweging onder uw aandacht gebracht. Ook zijn er herhaaldelijk concrete voorstellen aan u gepresenteerd, echter zonder resultaat.
Het kan er bij ons niet in dat de regering en D.N.A. volledig voorbij zijn gegaan aan alle bovengeschetste argumenten en de effecten van de wetswijzigingen, waarbij er absoluut geen sprake is van een rechtvaardige spreiding van de belastingdruk, integendeel wordt alles afgewenteld op de schouders van de werkende klasse.
Dit steekt nog meer omdat er aan D.N.A. alternatieve voorstellen zijn gepresenteerd waarbij er sprake is van een rechtvaardige spreiding van de belastingdruk. Dit versterkt ons vermoeden dat er hier sprake is van het feit dat de belangen van regeringsgezinde kapitaalskrachtigen voorkeur genieten.
Het is verder ook duidelijk dat deze wetswijziging ook een meer negatief effect hebben op de productiekosten en dus op de concurrentiepositie van het Surinaams bedrijfsleven.
Excellentie, de werknemers zijn niet instaat al deze verhogingen te betalen. Dit creëert een zeer explosieve situatie, waarbij escalatie bij doorvoering van deze maatregelen onvermijdelijk is.
Wij stellen bij deze de eis, niet over te gaan tot uitvoering van de voornoemde wetswijzigingen en dringend rechtvaardigere maatregelen, die er reeds liggen en zijn uitgewerkt, te doen uitvoeren (omnibusvoorstel).
Het gaat bij deze om de verhoging van B.T.W. op brandstof en de introductie van B.T.W. op huishuur en begrafenissen. Dit is absoluut niet onmogelijk omdat in december 2022, 10% belasting op valutatransacties was goedgekeurd, en dus onderdeel uitmaakt van de wet. Dit wetsartikel is echter nimmer uitgevoerd, integendeel is bij de laatste wetswijziging deze heffing volledig vervallen.
Het rest ons tenslotte bij deze, onze eis m.b.t. rechtvaardige spreiding van de belastingdruk te herhalen, en hieraan toe te voegen de eis tot versnelling van de uitvoering van de belastingverlichting middels verruiming van de belastingschijven. Indien niet ruim voor de datum van 1 oktober (ingangsdatum van de wijzigingen) een afdoend antwoord van u is ontvangen zullen ondergetekende organisaties genoodzaakt zijn in actie te gaan.
Hopende u hiermede te hebben geïnformeerd.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com