fbpx

Buza-minister tekent condoleanceregister overleden Franse oud-president

GFC NIEUWS- De regering van Suriname betuigt medeleven met het volk en de regering van de Franse Republiek, in verband met het overlijden van de oud-President van Frankrijk, Jacques Chirac, op dinsdag 24 september.

Hiertoe heeft minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken het condoleanceregister namens de Regering van Suriname getekend, ten kantore van de Franse Ambassade in Suriname.

Jacques Chirac was van 1995 tot 2007 President van Frankrijk en heeft voordat hijpPresident werd, verscheidene functies vervuld zoals lid van de nationale assemblee, staatssecretaris, minister, oprichter en voorzitter van een politieke partij, de gaullistische partij ‘Rassemblement pour la République’ (RPR) die heeft gestreden voor nationale eenheid, en is ook twee keer Premier geweest. De positie van burgemeester van Parijs is 18 jaar door hem bekleed.

BEKIJK OOK
Santokhi bezoekt locatie plantenkassenproject Nickerie

De diplomatieke banden tussen Suriname en Frankrijk dateren van 25 augustus 1976 en Suriname grenst als enig CARICOM lidland aan de Europese Unie, via het overzees gebiedsdeel van Frankrijk, namelijk Frans-Guyana.

Met Frankrijk is er een intensieve relatie en zijn er plannen die de uitwisseling en samenwerking intensiever te maken op het gebied van onder andere onderwijs, cultuur, veiligheid en criminaliteitsbestrijding, volksgezondheid, personenverkeer, visserij, landbouw, handel, toerisme, – en maritieme samenwerking.

Jacques Chirac werd 86 jaar en laat een vrouw, dochter en pleegdochter achter.