fbpx

Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname.

Tijdens dit bezoek heeft minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken van gedachten gewisseld met haar ambtgenoot over de verdere intensivering en uitbreiding van de samenwerking tussen beide landen.

Suriname en Marokko onderhouden sinds 28 juli 2004 diplomatieke betrekkingen en hebben de afgelopen jaren de samenwerking doelgerichter gemaakt. Pollack-Beighle bracht in november 2017 een bezoek aan Marokko.

Met betrekking tot projectfinanciering heeft Marokko ondersteuning geboden aan Suriname voor de opzet van het hoofdkwartier van het Suriname Diplomateninstituut, maar ook voor de bouw van de Militaire Academie van het ministerie van Defensie.

Voorts is de aankondiging gedaan van een handelsdelegatie uit Marokko voor het identificeren van de business to business mogelijkheden later dit jaar. Samenwerking en training alsook beursen op vaktechnisch gebied zijn ook aangeboden met de directe beschikbaarstelling van 20 beursen.

BEKIJK OOK
Spoedladingen importmeel ook vertraagd

Eén van de voornaamste pijlers van het buitenland beleid van Suriname is het aanscherpen van Zuid-Zuid samenwerking. In dit kader is Suriname een duurzaam partnerschap met Marokko aangegaan, welke gericht is op samenwerking in verschillende sectoren waaronder capaciteitsversterking, agrarische sector, transport, cultuur en toerisme. De samenwerking met Marokko biedt Suriname mogelijkheden op het Afrikaans continent enerzijds en anderzijds in het Caraibish gebied vanwege de hub-functie van beide landen.

Minister Bourita heeft ook een bezoek gebracht aan de in aanbouw zijnde Militaire Academie en heeft zijn bezoek afgesloten met een beleefdheidsbezoek aan vicepresident Ashwin Adhin, die de minister namens president Desi Bouterse heeft ontvangen.

Tijdens die ontmoeting is ook de toezegging gedaan door Marokko om Suriname volledig bij te staan op het gebied van hernieuwbare energie.