Buurten die getergd worden door rookoverlast en afvaldumpgedrag moeten milieucriminelen en Staat Suriname aanklagen

INGEZONDEN– Terwijl Suriname pretendeert het groenste land ter wereld te zijn, wordt in haast alle buurten huisvuil verbrand en afval gedumpt.

Ondanks het bij wet verboden is en het zeer schadelijk is voor de gezondheid, wordt er dagelijks huisvuil verbrand en of terreinen in brand gestoken door verkavelaars. Paramaribo-Noord staat haast dagelijks blank van de rook.

Ook is het een normaal verschijnsel om afval op de hoeken van straten te dumpen en of zelf illegale stortplaatsen te creëren.

Dit alles wordt oogluikend toegestaan door beleidsmakers en handhavers van de wet. Of er wordt sporadisch of helemaal niet opgetreden.

Het schijnt niet door te willen dringen dat het verbranden van vuil de lucht vervuilt. En niet zo’n beetje ook.
Diverse internationale onderzoeken hebben uitgewezen dat giftige stoffen vrijkomen, die kanker kunnen veroorzaken.

Ouderen, kinderen en mensen met gevoelige longen of hartklachten zijn extra gevoelig voor de effecten van rook.
Veel mensen vinden de rook ook stinken. Soms kunnen mensen niet eens een raam openzetten, omdat het hele huis en alle spullen dan naar rook ruiken.

Vergeet ook niet dat wij nu te maken hebben met een coronapandemie. Mensen met longklachten of gevoelige luchtwegen lopen groter risico op ernstige ziekteverschijnselen als zij het coronavirus oplopen.

De milieucriminelen moeten harder worden aangepakt door het ministerie van Justitie en Politie, c.q. de politie in samenwerking met de ministeries van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Volksgezondheid.

Het verbranden en dumpen van afval lijkt door Jan en Allemaal en dus ook door de regering gedoogd en welhaast geaccepteerd te worden. Je gaat je afvragen wat wet- en regelgeving in Suriname nog voor nut en zin hebben als inwoners anarchistisch asociaal gedrag vertonen.

Het lijkt wel een verloren strijd voor bewoners die last ondervinden van de stinkende en ziekmakende rook, maar zij moeten ook in actie komen. Door deze milieucriminelen en de Staat Suriname aan te klagen voor laksheid zal er een ommekeer moeten komen in deze situatie.

Het probleem van de psychisch gestoorde afvalverbranders en van de asociale vuildumpers zal nimmer kunnen veranderen, zolang niemand, ook omwonenden, daadkrachtig tegen deze criminelen gaat optreden.

Actiegroep Stop Vuilverbranding

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Suriname is een onderontwikkeld land en zal dat voorlopig ook blijven