Burgers gedecoreerd tijdens herdenking 145 jaar Hindostaanse Immigratie

In het kader van de herdenking van 145 jaar Hindostaanse Immigratie heeft president Desiré Bouterse enkele Surinamers gedecoreerd. De gedecoreerden zijn door verschillende organisaties voorgedragen om voor het voetlicht geplaatst te worden. De plechtigheid vond vandaag plaats in de Congreshal.

Het staatshoofd gaf in zijn toespraak aan dat de 43 jaren die de periode van Hindostaanse Immigratie duurde, er 64 schepen met ruim 34.000 immigranten naar Suriname kwamen. De onmenselijke behandelingen met wrede lijfstraffen en onderdrukking manifesteerden zich niet alleen in de periode van de slavernij, maar werden in andere vormen gecontinueerd in de periode van de immigratie.

“Laten we bewust zijn hoeveel onrecht, maar ook bijzondere momenten voor de immigranten, binnen deze periode van 43 jaren nimmer bekend zal worden”, memoreerde het staatshoofd de aanwezigen. Na de periode van contractarbeid keerde een deel terug naar India en ongeveer twee derde deel van de immigranten vestigde zich in Suriname.

De president haalde aan dat hij in 2013 een beroep gedaan had op het Surinaams volk om de allerlaatste resten van het ‘hokjes-denken’ definitief achter zich te laten. “Nu vijf jaren later, mag ik concluderen dat wij op de goede weg zijn en grote stappen hiertoe hebben gezet. Wij moeten verder gaan om elkaar te accepteren, met als groter doel natievorming”, sprak het staatshoofd.

De president feliciteerde de samenleving met de herdenking van de Hindostaanse Immigratie in Suriname en vroeg de gedecoreerden om door te gaan met het werk dat zij dagelijks verzetten.(GFC)